Eesti väikesaared nüüd kaante vahel

Eelmisel aastal pani kirjastus Koolibri kokku raamatu Eesti väikesaartest.

Poolteist tuhat meresaart, mis on meie rannikumerre nagu juhuslikult laiali pillatud, on väga suur arv. Käesolevas väljaandes on tehtud valik nende väikesaarte kasuks, mis on kunagi olnud asustatud või kus on püsiasustus ka tänapäeval. Eesti suuruselt esimesed neli saart – Saaremaa, Hiiumaa, Muhu ja Vormsi – on tuntud-teatud rohkem kui mis tahes teine saar Soome lahes või Lääne-Eesti väikesaarte hulgas. Nemad jäävad nii suuruse kui ka tuntuse poolest n-ö mängust välja.

Selles raamatus tutvustatakse Soome lahe saari Vaindlood, Mohnit, Kolga lahes asuvaid saarekesi, Aksit, Pranglit jt. Lääne-Eesti väikesaartest pälvivad tähelepanu Harilaid, Vohilaid, Hõralaid, Hiiumaa juurde kuuluvad laiud jne kuni Vilsandi ja Loonalaiuni välja. Kolmas rühm on Liivi lahe saared.
Väikesaared on noored ja arenevad maastikud, kus aeg ja ümbritsev meri, kliimaolud, merelinnud ja inimtegevus mängivad olulist rolli. Üle poole sajandi olid nad peaaegu kõik meile kättesaamatud ja kauged. Saartele minek on praegugi tihti üksjagu keeruline ja aeganõudev, kuid ometi võimalik.

Lisaks ülevaatele saare loodusest, avastusloost ja huviväärsustest on olemas andmed haldusliku ja looduskaitselise kuuluvuse, pindala, asustuse ja kauguse kohta punktist, kust on võimalik alustada teekonda saarele. Kaartskeemid näitavad kätte saarte asukoha ja rohked fotod annavad aimu sellest, missugused näevad nad välja praegusajal ja millele on soovitatav tähelepanu pöörata.

Apollo püsikliendile on raamatu hind 398.10 EEK, tavahind 419 EEK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.