Aas: merenduses on ees väga põnevad aastad

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi pressiteade, 09.06.2021

Täna kogunes esmakordselt meremajanduse ümarlaud, kus merendusega seotud ettevõtjad, ühendused, merendusentusiastid ja riik teevad koostööd, leidmaks võimalusi merendussektori arenguks.

Esimesel kohtumisel keskenduti formaadi paika panemisele, osalejate tutvustusele ning ka viimasel aastal merenduse konkurentsivõimele kasuks tulnud veeteede tasudele. „Tänane kinnitas mulle üht – merenduses on ees põnevad aastad. Selliste merendusentusiastidega on Eestil kõik eeldused, et arendada meie konkurentsivõimet, kaldasektorit, laevade ehitust ning merehariduse süsteemi. Merendustegevused on riigiasutustes laiali, aga kõik saavad kokku ümarlaual,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Tallinki juht Paavo Nõgene tõi enda sõnavõtul välja, et Eestis on vaja seadustada konkurentsivõimelise maksukeskkond võrreldes naaberriikidega. „Merendus areneb omasoodu, kuid töökohad piire ei tunne ning tekivad sinna, kus on paremad tingimused. Täna on seadustatud naaberriikidega võrreldav maksukeskkond ainult kaubalaevadele. Töökohad on ennekõike aga reisilaevadel,“ lausus Nõgene. „Uue merenduse asekantsleri ametikoha loomine ja initsiatiiv otsida muredele lahendusi aitab valdkonna häält kindlasti kuuldavamaks muuta.“

Meremajanduse asekantsler Kaupo Lääneranna sõnul on nüüd esimesed mõtted vahetatud ja ministeeriumi nägemus sektorile tutvustatud. „Loodan, et saame edaspidi jätkata sisutihedate aruteludega leidmaks uuenduslikke plaane mereriigi arendamiseks,“ lisas Läänerand.

Ümarlaua liikmed on majandus- ja taristuminister, Eesti Laevaomanike Liit, Merendusnõukoda, Eesti Sadamate Liit, Eesti Kaugpüüdjate Liit, Baltic Workboats, Eesti Meretööstuse Liit, Eesti Väikesadamate Arenduskeskus, Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing, Logistika ja Transiidi Assotsiatsioon, TalTech Mereakadeemia, Tallink, Eesti Merelootside Ühing, Eesti Laevajuhtide Liit, BLRT, Riigikogu merenduse toetusrühm, Riigikogu majanduskomisjon, EAS, Riigikantselei, Sotsiaalministeeriumi töö- ja pensionipoliitika osakonna juhataja, Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna eest vastutav asekantsler, meremajanduse asekantsler, MKM-i meremajanduse osakonna juhataja, Transpordiameti peadirektor, Transpordiameti merenduse- ja veeteede teenistuse direktor.

„Ümarlaual on osapooli üpris palju ning raske südamega pidime nii mõnedki soovijad hetkel ukse taha jätma. Muidu oleks inimeste ring niivõrd suur, et keeruline on jõuda võimalikult edasiviivate aruteludeni. Küll aga kavatseme luua kitsamatel teemadel töögruppe, kuhu tahame kaasata ka väliseid osapooli. Mõned sellised teemad võivad olla merejulgeolek, -haridus, -tööstus, meremeeste töölepingud, hobilaevandus, kaldasektori arendamine jne,“ selgitas Läänerand.

Meremajanduse ümarlaud on meremajanduse asekantsleri algatatud koostööformaat, et üheskoos leida ja välja pakkuda lahendusi Eesti meremajanduse arenguks ning konkurentsivõimelise ja jätkusuutliku merendussektori tagamiseks. Kvartaalsetel kohtumistel saavad merenduse erinevad osapooled astuda edasiviivasse arutellu, toetada üksteist igapäevatöös ning strateegiliste dokumentide loomisel, tutvustada ning tuvastada vajalikke õigusloome muudatusi.

Järgmine kohtumine toimub 8. septembril.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.