Transpordiamet alustas meremõõdistustööde hooaega

Transpordiameti pressiteade

22. aprill 2021

Kevade saabumine tähendab Transpordiametile ka meremõõdistuste algust. Töid tehakse nii merel kui ka sisevetel ning need kestavad kuni hilissügiseni.

Alates 19. aprillist mõõdistab hüdrograafialaev EVA-320 Väinamerel. Avamere mõõdistuslaev Jakob Prei alustab töödega mai esimestel päevadel Soome lahel. Hüdrograafiaosakonna juhataja Peeter Välingu sõnul plaanitakse 2021. aastal mõõdistada lisaks Väinamerele ja Soome lahele ka merealasid Liivi lahes ning Saaremaast läänes. Sisevetel algavad intensiivsed mõõdistustööd eeldatavasti mai keskpaigas ning peamiselt töötatakse Peipsi järvel.

2020. aastal mõõdistati 1216 km2 merealal ja 47 km2 sisevetel. Peamised tööpiirkonnad olid Soome laht Tallinna lähistel, Liivi laht Kihnu ümbruses ning Väinameri. Hüdrograafiliste tööde tegemiseks merealadel on Transpordiametil kasutada kaks mõõdistuslaeva ja üks kaater ning sisevetel üks mõõdistuslaev. Praeguste plaanide järgi peaksid Eesti laevatatavad veealad saama mõõdistatud aastaks 2035.

Peeter Välingu sõnul avastatakse mõõdistustööde käigus ka muud huvitavat. Näiteks leiti eelmisel hooajal kuus seni kaardistamata vrakki ja veealune ehitis Pärnu lahes, mida kasutati mudaravila varustamiseks veega. Avastatud uppunud laevade koordinaadid kantakse vrakkide andmebaasi. Pildil on miinitraaleri vrakk Kalana sadama lähedal, mis leiti 2020. aastal mõõdistuslaeva Jakob Prei mõõdistustööde käigus.

transpordiamet miinitraaler vrakk
Mõõdistustööde käigus leitud miinitraaleri vrakk, foto autor Transpordiamet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.