Parvlaev Muhumaa alustab täna Heltermaa-Rohuküla liini teenindamist

Saaremaa Laevakompanii teatel teeb esimene uus reisiparvlaev Muhumaa oma avareisi esmaspäeval, 15. märtsil kell 18.30 väljumisega Rohukülast.

Saaremaa Laevakompanii juhatuse esimehe Tõnis Rihvki sõnul on täna oluline päev nii ettevõttele ja laevaperedele kui kõigile reisijatele. „Oleme seda päeva pikisilmi oodanud. Sündmus on eriline – esmakordselt Väinamere ajaloos on saarte elanike ja külastajate kasutuses parvlaev, mis on ehitatud spetsiaalselt Lääne-Eesti saarte liinidele, arvestades kohalikke olusid ja meresõidunüansse,“ rääkis Rihvk. „Laeva liiniletulek on langenud ajale, mil jääolud on haruldaselt karmid ja panevad Muhumaa kohe esimestel tööpäevadel proovile, aga usume, et laev sai sama kange loomuga kui tema nimi ning Väinamere jäämassid teda naljalt ei pea.“

Avareisi eel sõlmivad Muhumaa kaptenid Andrus Saat ja Aidar Lees-Leesmaa ning laeva ristiema Marii lahti sümboolse köie, mis tähistab ametlikku kutset laevale. Esimese ülesõidu puhul pakub Muhumaa laevapere reisijatele kringlit ja kohvi-teed.

Parvlaev Muhumaa kannab Saaremaa Laevakompanii laevastiku sinist-valget värvikuube, sisekujundus on nimele vääriliselt Muhu toonides. Muhumaal on avar reisijateala, sealhulgas kohvik-bistroo, baar, kauplus ning päikesetekid. Tekkidevahelised trepid on seni liini teenindanud laevadega võrreldes Muhumaal oluliselt laiemad ja seega mugavamad, liikumispuudega reisijatele mõeldes on reisiteki ja ülemise autoteki vahel liikumiseks paigaldatud kaks lifti. Lähipäeval avatakse laevapardal tasuta wifi-leviala, samuti on reisijatele arvuti vooluvõrku ühendamiseks piisavalt pistikuid. Sõidukite kasutuses on kaks autotekki.

Muhumaa mahutab 160 sõiduautot ja kuni 690 reisijat. Alus on 97,8 meetrit pikk ja 18,5 meetrit lai ning suudab arendada kiirust 16 sõlme. Laev hakkab Hiiumaa ja mandri vahelise ühe suuna läbima 75 minutiga, Muhu saare ja mandri vahelise ühe suuna läbib ta 23 minutiga, lisandub laadimis- ja lossimisaeg.

SLK on BLRT Grupilt tellinud kolm identsete parameetritega reisiparvlaeva, mille jaoks tehtav investeering küündib 1,4 miljardi kroonini. Koos sadamate valdaja AS Saarte Liinid tehtavate investeeringutega sadamate laiendamisesse ja kaasajastamisesse tõuseb uute laevade liiniletoomisesse suunatav summa 2 miljardi kroonini. Järjekorras teine Saaremaa Laevakompanii tellitud parvlaev peaks valmima 2010. aasta juunis, eeldatavalt peaks sel ajal kiilu saama ka kolmas uus reisiparvlaev.

Saaremaa Laevakompanii (www.laevakompanii.ee) on 1992. aastal asutatud laevafirma, mille tütarettevõte Väinamere Liinid opereerib riigisiseseid Kuivastu-Virtsu, Rohuküla-Heltermaa ja Sõru-Triigi liine. Saaremaa Laevakompanii ettevõtete grupp annab Saaremaal ja Hiiumaal tööd kokku ligemale 250-le inimesele, Saaremaa Laevakompanii omaniku Vjatšeslav Leedoga seotud ettevõtted annavad kokku saartel ja mujal Eestis tööd ligi 700-le inimesele.

Saaremaa Laevakompanii pressiteade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.