Kuidas vältida kontakti piraatidega?

piracymap09.jpg

Pilt ülal näitab rünnakuid laevadele sellel aastal Adeni lahes ning Somaalia ranniku lähedal. 3. märtsi seisuga on rünnatud 17 laeva, 11-l korral on lähenetud laevale ning 4 alust on kaaperdatud. Hetkel on teadaolevalt 7 laeva ja 126 meeskonnaliiget vangistuses.

Rahvusvaheline merendusbüroo (Internationa Maritime Bureau, IMB) annab kõige värskemat informatsiooni olukorra kohta Somaalia rannikul. EU NAVFOR on hakanud välja andma infolehte uudistega piraatluse kohta Aafrika idarannikult. Esimesest väljaandest võib lugeda:

11thFeb –Attempted hijacking of 13K DWT tanker in position 13’00’N 048’17’E by seven armed pirates on white boat with two engines. No shots were fired and vessel was able to evade hijack due to evasive maneuvers and piracy prevention measures undertaken.

11thFeb –Attempted hijacking of bulk carrier underway in position 10’39’N 055’54’E by five pirates armed with RPG and assault guns in a light blue colouredboat. Shots were fired towards the accommodation. Master increased speed, took evasive maneuvers and crew activated fire hoses. Pirates abortedthe attempt.

12thFeb –Two attempted hijackings made in approximate position 13’09’N 049’09’E. Shots fired and evasive measures taken. Military unit responded and attack aborted.

22ndFeb –Pirates hijacked a loaded 76K DWT bulk carrier underway (Speed 13 knots –Freeboard 5.50m) in approximate position 12’36’N 047’01’E around 06:30 Lt. The vessels 22 crew are reported to be un-injured and the vessel is now at anchor on the East coast of Somalia.

2ndMar –Attempted hijacking of 105K DWT oil tanker in position 12’09’N 045’33’E. Shots were fired but attack was aborted following successful evasive measures by ships staff. Military helicopter and frigate responded and swept area for pirates.

Rõõm on tõdeda, et enamus rünnakud on lõppenud õnnelikult laevameeskonna jaoks. Fairplay viimase uudise järgi on hiljutistes rünnakutes kaks meremeest saanud ka haavata:

The first attack occurred on 10 March, in which a Japanese bulk carrier was targeted off the east coast of Somalia, according to the AFP news agency.

“The pirates chased the vessel in a speedboat and fired at the ship with automatic rifles,” Noel Choong, head of the International Maritime Bureau’s piracy reporting centre in Kuala Lumpur, told reporters. He added that one seafarer was wounded, but there were no further details.

In the second incident on 11 March, pirates tried to hijack a North Korean cargo ship off the Kenyan coast, AFP reported. “Pirates sprayed the ship using automatic rifles,” IMB’s Choong told AFP, adding that one crew member was shot in the head. The gunshot was “a graze – minor injuries”, IMB’s international manager Cyrus Mody told Fairplay today. The pirates evaded arrest in both incidents.

Peale 2008. aasta õnnestunud rünnakute analüüsi võib tuua välja järgmised ühised jooned:

  • väike kiirus
  • madal vabaparras
  • ebapiisav reisiks ettevalmistumine, planeerimine ning puudulikud protseduurid
  • madal ohutunnetus ja valmisolek võimalikuks ohuks
  • laeva võimetus kiirelt kurssi ja kiirust muuta rünnaku korral

 Tavaliselt toimuvad rünnakud ühe või kahe kiirpaadiga ("skiffs"), mille kiirus on kuni 25 sõlme. "Emalaeva" kasutamine võimaldab teostada rünnakuid kaugemalt rannast ning varuda rohkem toidu- ja relvavaru "tööks". Ettevaatlik tuleb olla navigeerides neis vetes eha ja koidu ajal, enamus rünnakuid on toimunud just sellel perioodil.
Rünnakud laevadele, mille kiirus on olnud üle 15 sõlme, on alati ebaõnnestunud.

piracy_ocimf.jpgNüüd on naftakompaniide rahvusvaheline merefoorum (OCIMF) välja andnud koostöös INTERCARGO, INTERTANKO, SIGITTO ja rahvusvahelise merendusbürooga raamatu "The East Africa/Somalia Situation Practical Measures to Avoid, Deter or Delay Piracy Attacks", kus jagatakse juhiseid Adeni lahe rahulikuks läbimiseks.

Raamatu saab PDF formaadis alla laadida siit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.