Heureka: Laivat ja meri (Ships and the Sea)

 Kui kellelgi on plaanis külastada Bergenit (Norra), siis soovitan kindlasti läbi astuda Vilvite Teaduskeskusest, kus asub hetkel külalisnäitus "Laivat ja meri". Tegemist on Soome Heureka keskuse rändnäitusega, mis on nüüd Norrasse jõudnud.

Heurekas oli näitus üleval perioodil 29.9.2007-11.1.2009 ning selle aja jooksul külastas seda ligi 300000 inimest. Norras on näitus kuni 02.08.2009 ning liigub siis edasi Mehhikosse ja sealt tagasi Euroopasse (Holland ja Portugal). Kõik suured mereriigid, kus meresõit on au sees. Seal osatakse hinnata noorte kaasamist juba varases eas merendusse.

TIEDEKESKUS HEUREKA TIEDOTTAA: Tunnetun sanonnan mukaan purjehtiminen on välttämätöntä: yli 70 % maapallon pinnasta on meren peitossa. Mutta on lisäksi monta syytä, miksi juuri Suomeen on kasaantunut merkittävä määrä merenkulun osaamista: esimerkiksi yli 80 % Suomen ulkomaankaupasta kulkee meritse ja Suomenlahden rannikko puolestaan tunnetaan yhtenä maailman karikkoisimmista.

Tiedekeskus Heurekan uusi näyttely Laivat ja meri tekee kouriintuntuvasti tutuksi ja ymmärrettäväksi merenkulun moni-ilmeistä maailmaa. Näyttely kertoo niin laivoista, satamista, navigoinnista kuin merenkulkijoistakin. Laivat ja meri on tehty laajassa yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa.

Laivat ja meri -näyttelytilaa hallitsee suuri vesiallas Port Heureka, jossa näyttelyvieraat saavat ajaa radio-ohjattavia pienoislaivoja meriväyliä pitkin.

Myös näyttelyn muissa kohteissa aiheeseen tartutaan vuorovaikutteisesti ja moniulotteisesti. Näyttely tarjoaa elämyksiä, uusia näkökulmia ja mahdollisuuden hankkia kokemusperäistä tietoa oli aiheena sitten laivanrakennus, pohjoinen merenkulku, meripelastus, satamien toiminta, tulokaslajit, meriarkeologia, meren myytit tai vaikka meriammatit.

 
Ships and the Sea  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.