EMSA loob kommertslaevadega reostustõrjevõrgustikku

Euroopa Meresõiduohutuse Amet (EMSA) loob naftareostustõrje reservlaevade võrgustikku, eesmärgiks kaasata lisaks olemasolevatele tõrjelaevadele ka kommertsaluseid ja varustada need nii, et naftareostuse korral saaksid kiiresti spetsiaallaevadele appi minna.

2002. aastal tankeriga Prestige juhtunu järel määrati EMSA-le ülesandeks tõhustada naftareostustõrje likvideerimise korraldust. Alates 2005. aastast sõlmib EMSA siduvaid leppeid laevadega, mis kaasatakse tõrjereservi ja eurorahade abil neid täiendatakse. 

Naftatõrje reservlaevade võrgustikku võivad kuuluda erinevat tüüpi laevad: punkerlaevad, sadamateenusalused, süvendajad, avamere varustuslaevad jpt kommertsalused, mida võib täielikult või osaliselt kohaldada naftareostustõrjeks või abilaevaks. Lepinguga seotud laevad on mereõnnetuse korral rannikuriikide käsutuses.

The European Maritime Safety Agency (EMSA) is launching a new procurement procedure for stand-by oil recovery vessels covering two areas: the Northern part of the Baltic Sea and the Western approaches of the Channel & Atlantic.

Vastavalt tellimusele lisatakse nendele laevadele naftasaaduste kogumistankid, kaasaegsed tehnoloogiaseadmed, erinevad naftatõrjesüsteemid (nt õlikorjeseadmed) ja vajalik varustus. Kõik see võib laeval olla alaliselt või (konteineritega) teisaldatav, mida saaks kiiresti paigaldada.

Eestis toimub projekti vastav koosolek 18. märtsil 2009.

EMSA to launch a new tender for stand-by oil recovery vessels

Praegune riigihange on kahe piirkonna jaoks – Läänemere põhjaosa ja La Manche'i ümbrus ning Atlandi ookeani rannik. Projekti kaasatakse laevaomanikud, operaatorid, mitmed reostustõrjet koordineerivad ettevõtted, laevade ning seadmete tootjad jt.

Loe lisa: EMSA to launch a new tender for stand-by oil recovery vessels

Riigihanke eelteade on kõigis EL-i ametlikes keeltes, see avaldati 14. veebruaril Euroopa Liidu Teataja Lisas. Vt ka EMSA/NEG/1/2009 ja www.emsa.europa.eu.

Vaata hiljutist reostuslaiku Iiri ranniku lähedal (EMSA Involvement).

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.