“Vabadus tulla mere äärde”: sel laupäeval süütame randades taas muinastuled

Augusti viimase laupäeva õhtul süttivad randades taas traditsioonilised lõkked, et tähistada Muinastulede ööd. Sarnaselt varasematele aastatele oodatakse päikeseloojangu ajal kõiki mere äärde ja veekogude kallastele süütama lõkkeid, et olla ühisosaks tulede ketist, mis koos Läänemere randades luuakse.

Muinastulede ööl mere äärde kutsujate toimkond kutsub kõiki mere äärde, et süüdata omaenda lõke – oma kaasaga või perega, naabritega, oma külaelanikega või kogukonnaga; nii privaatseid kui külalistele või lihtsalt möödujatele avatud lõkkeid. Selliseid, mis oleks kaugele näha nii randades, kallastel kui ka veebilehel www.muinastuled.ee
Eesmärgiks on vee piiril süüdata nii palju lõkkeid, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte lõket. Aga nõnda, et rand jääks ka peale meid prahist puutumatuks.
MUINASTULEDE ÖÖ lõkked kaardil Harjumaa kandis
MUINASTULEDE ÖÖ lõkked kaardil Harjumaa kandis
Muinastulede ööd võib tähistada ka kogukonda ühendavate suuremate avalike üritustega. Paljudes väikesadamates ja rannakülades organiseeritakse suuremaid lõkkeüritusi koos esineja või terve kultuuriprogrammiga.  Igal aastal lisandub uusi lõkkeüritusi, näiteks seekord Hiiumaal Hellamaa rannas (vaata  lisa: Raadio 2 kutsub) ja ka Varbla vallas Mereäärse külas (link asukohani). Aga on ka palju traditsioonilisi üritusi, mida aastaid korraldatud. Näiteks Lõunaranna sadamas Muhumaal (link asukohani), Toila sadamas (vaata lisa: Meri, Muusika ja Muinastuled), Tallinnas (vaata lisa: Lennusadama lõkkeõhtu) ja Kihnu saarel (vaata lisa: Kihnu Mere Selts).
Enamiku suurte lõkete asukohad koos esinejatega on kantud koos toimuva infoga ka eraldi veebikaardile Muinastuled.ee avalikud lõkked
Loe lisaks: Pressiteade 2013
Varasemad postitused Mereblogis:

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.