Logistikaklaster käis Valgevenes koostöövõimalusi otsimas

Eesti Logistikaklastri partnerid külastasid 5.- 6. oktoobril Minskis toimunud IV erialamessi „Transport ja Logistika“ eesmärgiga leida uusi koostöövõimalusi, kohtuda kohalike ettevõtetega ja  tutvuda Valgevene logistikasüsteemi arenguga.

Eesti LogistikaklasterEesti Logistikaklastri liikmed tõstsid esile Valgevene transpordivõrgustiku ja sidesüsteemide suhteliselt kõrget taset – teede laitmatu kvaliteet, pangakaardiga maksmise võimalus enamuses kaubandus- ja teenindusasutustes ja tasuta wifi ühendused äriklassi hotellide standardpaketides. Eesti Logistika ja Transiidi Assotsatsiooni tegevdirektori Ago Tiimani sõnul avaldasid Minski lennuväljal positiivset esmamuljet kümned kaubalennukid, mille juures toimus aktiivne laadimistegevus.

Klastri arendusjuhi Illimar Pauli arvates väärib erilist tähelepanu Valgevene logistikasüsteemi arenguprogramm aastani 2015, mis näeb ette spetsiaalsete logistikakeskuste võrgustiku väljaarendamist, transpordi osakaalu kasvatamist 9 protsendini SKP-st ja logistikateenuste, peamiselt autovedude ekspordi, kasvatamist 80 protsenti.

„Investoritele pakutakse ulatuslikku ja väga atraktiivset maksuvabastuste ja –soodustuste paketti. Kõrgendatud tähelepanu on pööratud laomajanduse kaasajastamisele ning välja töötamisel on elektrooniliste kaubadokumentide süsteem, mis võimaldab muuta logistikaprotsessid ning suhtlemise riiklike instantsidega paberivabadeks,“ selgitas Paul.

Transpordimessi raames toimus Eesti, Läti, Valgevene ja Ukraina raudteede töökohtumine, mille teema oli ühisprojektina käivitatud toode „ZUBR“.  EVR Cargo juhatuse esimehe Jaanus Paasi sõnul on ZUBR Türgi ja Soome vahelist kaubavahetust toetav konteinerrong, mis ühendab Muuga Sadama Odessa ja Ilichjovskiga sadamatega Musta Mere ääres. Konteinerrong teeb vahepeatused Minskis ja Kiievis, pakkudes efektiivset alternatiivi autovedudele. „Uus konteinerrong kasvatab tänu soodsatele tariifidele Eesti konkurentsivõimet Valgevene ja Ukraina ekspordi- ja impordivoogude teenindamisel,“ lisas Paas.

Juba käimasolevast koostööst rääkides mainis Paas, et seoses Venemaa ja Valgevene vahel naftatarnete ümber käimasoleva konfliktiga varustatakse praegu Valgevenet Venetsueela naftaga, mis jõuab sihtpunkti Muuga Sadama kaudu. „Samuti liigub osa Valgevene keemiatööstuste toodangust maailmaturgudele Eesti spetsialiseerunud terminalide kaudu,“ sõnas Paas.

Lisaks kaupade logistikale osutavad Eesti firmad Valgevene klientidele ka Venemaale suunduvate logistikaahelate juhtimise teenuseid, rendivad Valgevene Raudteele Eestist vaguneid ja korraldavad Valgevenesse vedusid läbi kolmandate riikide.

Logistikaklastri delegatsiooni Valgevenes kuulusid Eesti Raudtee, Sadamate Liidu, Sillamäe Sadama, Spacecomi, Esteve Terminali, Bominfloti, Contimeri ning Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni esindajad.

Eesti Logistikaklastrisse kuuluvad Tallinna Lennujaam, Tallinna Sadam, Sillamäe Sadam, Paldiski Sadamad, Eesti Sadamate Liit, Eesti Raudtee, DBT, E.R.S., Spacecom, Contimer, Vopak E.O.S., Alexela Logistics, Esteve Terminal, Bominflot Estonia, Smarten Logistics, Tallinna Tehnikaülikool, Erahariduskeskus ja Riigiressursside Keskus.

Klastri programmi toetab EAS Euroopa Regionaalarengu Fondist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.