Pressiteade: Täna õhtul süttib Eesti randades sadu muinastulesid

Rannarahva Koda ja veebiportaal Mereblog

28.august 2010

Täna, augustikuu viimasel laupäeval, süttivad randades lõkked, millega tähistatakse Muinastulede ööd. Kõiki oodatakse randadesse, et süüdata oma lõke või küünal. Nii nagu muistsel ajal, kui lõkkeid kasutati sõnumite edastamiseks, püütakse ka seekord täita rand tuledega nii, et igast kohast oleks näha vähemalt ka kahte teist.

Reedeõhtuse seisuga on muinastuled.ee lehel registreeritud 221 lõket, mille süütamisest võtab osa 12 300 inimest. Lõkketeateid on tulnud kõikidest mereäärsetest maakondadest. Huvi muinastulede öö ürituse vastu on sel aastal suurem kui aastal 2009, mida näitab ka veebikülastuste statistika. Teemaga seotud veebilehti on külastatud kümneid tuhandeid kordi.

Tihedamalt süttib muinastulesid Harjumaal ja Pärnu maakonnas, eriti tihedalt lõõmavad lõkked Treimani külas, Kolga-Aablas ja Vihterpalus. Saartest on teated tulnud näiteks Pringilt, Pranglilt, Aegnalt, Pedassaarest, Rammu saarelt, Naissaarelt ja Kerilt. Muinastuled süttivad ka sisemaal, näiteks Kallastel, Põlvas, Elvas ja Otepääl. Paljudes asulates organiseeritakse suuremaid üritusi ja külasimmaneid. Sel aastal on tagasisidet tulnud ka Soomest, Rootsist, Norrast ja isegi šotimaalt.

“Muinastulede öö näol on tegemist hea traditsiooniga tulla augustikuu viimasel laupäeval mere äärde, süüdata tuli ja vaadata iseendasse. Tunnetada ühtsust kõikide teiste kaugete tulede ääres viibijatega ja mõelda koos häid ja positiivseid mõtteid, “ ütles mere äärde kutsumise eestvedaja Mairold Vaik.

Kaasajal süüdatakse augusti lõpus lõkked Läänemere kallastel selleks, et näidata mererahva ühtsust ning tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Antakse märku, et hoolitakse merest ja loodusest ning aastatuhandete side merega ei ole kadunud. Meri on see, mis meid toidab, ühendab naabreid ja rahvaid.

Vanimad kirjalikud andmed tuledega teadete edastamisest Läänemere regioonis pärinevad viikingiajast. Siis toimis rannikul laevateede läheduses juba ühtne, ulgumerelt kuni sisemaani ulatuv valvesüsteem. Sellesse pidi iga ranniku kogukond andma lõkke süütamisel ja hoidmisel oma kindlaksmääratud panuse ja kandis küllalt ranget vastutust teate mitteedastamise korral.

Muinastulede öö on lõkete süütamise üritus augustikuu viimase laupäeva õhtul, mis sai alguse 1992. aastal Soomest ning nüüd on kõigi Läänemere-äärsete riikide elanike poolt järgitud traditsioon.

Teist aastat kutsuvad veebiportaal Mereblog ja MTÜ Rannarahva Koda kõiki sel õhtul mere äärde, samas kogudes üle maa tagasisidet sel õhtul toimuvast.

Mereblog.com on veebiportaal, mis vahendab merendusalast infot, uudiseid, arvamus- ja merelugusid. Portaali tegijate eesmärgiks on propageerida merendust ja merenduse taaselustamise vajadust. Vaata www.mereblog.com

Rannarahva Koda on 1. mai mõttetalgutest alguse saanud seltsing, mille liikmete sooviks on aidata kaasa merega seotud organisatsioonide, merenduse spetsialistide, mere- ja rannakultuurist huvitatud inimeste ning teiste huvigruppide võrgustumisele. Vaata www.rannarahvakoda.ee.

Lisainfo:

Mereblog: Mairold Vaik, mairold@mereblog.com, 5219785

Rannarahva Koda: Riina Aasma, riina@rannarahvamuuseum.ee, 5094272

Minu Eesti: Anneli Ohvril, anneli@minueesti.ee, 5297557

________________________________________________

Loe lisa:

Muinastuled.ee

Mereblog kutsub taas mere äärde

Muinastulede öö Facebookis

Muinastuledest Rannarahva kojas

SH 27.08.2010: Meri tõmbab meid taas

Muinastulede öö 2009

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.