Muinastulede ööl süüdati tuhandeid lõkkeid

Laupäeval, 29. augustil süüdati õhtul pool kümme Eesti randades lõkked, et tähistada iga-aastast Muinastulede ööd. Esmakordselt saavutas kaunis traditsioon üle-eestililise mõõtme, kus randadesse kogunes kümneid tuhandeid inimesi ja süüdati tuhandeid tulesid. Mere äärde tulnud näitasid veenvalt, et eestlased on rannarahvas ja meri ühendab meid kõiki.

Eesmärk, et sel õhtul igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kaks lõket, sai peaaegu teoks. Valdav enamus lõkete kohta tagasiside saatnutest teatas rohkem kui viiest lõkkest, mis neile paistsid. Kindlasti süüdati sel õhtul randades üle tuhande lõkke ja üle kümne tuhande küünla või tõrviku.

285 lõkketeadet Muinastulede öö toimkonnale, 29. august 2009

Rannarahva koja tuletoimkond teatab tagasiside põhjal, et sel õhtul oli Eesti randades vähemalt 20 tuhat inimest. Ainuüksi Viimsi Vabaõhumuuseumi juures oli vähemalt paar tuhat inimest, Pärnu rannas oli mitu tuhat inimest, Tallinna lahe ääres Russalka juures oli paarisajameetrine lõik tihedalt küünlaid täis. Teadete kohaselt Laulasmaa ja Lohusalu kandis oli rannikul kümneid tulesid, ka Türisalu pankrannikult, Saaremaal Tagalahel, Keibu lahel, Väinamere randades, Hara lahel ja paljudes muudes kohtades olevat üksteise nähtavuses olnud üle kümne lõkke. Enamus randades käinuid võisid veenduda, et lõkkeid oli kaugelt rohkem, kui neist teistele teada anti.

Kolmapäeva lõunaks oli Rannarahva koja veebikaardile kantud 285 lõkkekohta ja teateid lisandub siiani. Kuigi mitmes rannakülas on tulesid sel õhtul süüdatud varemgi, alles nüüd jõudis sõnum laiema üldsuseni ja üritus muutus üle-eestiliseks.

KAART 1

KAART 2 (Punased lõkked need, kust tagasiside tulnud peale laupäeva).

FOTOD (VÕISTLUS JÄTKUB)

Positiivseid emotsioone jagus küllaga, ühistundest saadi osa ja ilmselt lähendas see õhtu paljusid merega. Me oleme endiselt mereriik, vähemalt rahva südametes.

Rannarahva koja tuletoimkond tänab kõiki, kes sõnumil levitamisele kaasa aitasid, ka raadioid, ajalehti, veebiportaale ja televisiooni, kes kutse edastamisel omapoolse panuse andsid.

Muinastulede öö tähistamine on traditsioon, mil augusti viimase laupäeva õhtul süüdatakse kõikides Läänemere äärsetes randades tuled, näitamaks mererahva ühtsust ja mälestades neid, kes merele jäänud.

 


Siinkohal mõned vastukajad.

Piret Teppan: Vaatasime naabritega lõkkeid Muraste vaateplatvormilt ja päris ilus oli. Naissaarel oli näha 3 lõket, Kakumäel oli neid ikka päris palju, otse all rannas, Merikülas, oli lõkkekuma näha ning Tilgu sadamas lõõmas uhke ja suur tuli. Üllataval kombel käisid väga paljud, ja ka võõrad inimesed, platvormil lõkkeid vaatamas ning autod voorisid edasi-tagasi. Piltide tegemiseks jäid meie fotokad ikka nõrgaks – nii et pilte seekord ei ole.

Jaana Põlts: Mina siis käisin Türisalus, kuhu oma tulukese registreerinud olin. Mitu tuld nähataval Olin eelnevalt kõvasti üritust reklaaminud, siiski kartsin, et endale väga suurt seltskonda kaasa ei õnnestu koguda. Läksin kohale sõbrannaga ja kummalgi oma tütar kaasas. Ja kui Türisallu jõudsime….. suur lõke oli seal juba püsti ja kena ports rahvast selle ümber. Peale 21.40 hakkas aga rahvast juurde voorima, lõpuks ei mahtunud autod enam parklasse ära ja tee ääred olid autosid täis. Rahvast oli meeletult!!!! Kõigil küünlad-tõrvikud kaasas. Õnneks nägin ka mitmeid tuttavaid nägusid, mistõttu võisin oma seltskonda pidada suuremaks kui 4 inimest :) Tõepoolest uskumatu ja vägev pilt oli! All rannajoonel paistis palju tulukesi (suurem "hunnik" oli ilmselt Vääna-Jõesuus, seal paistis vast 10-15 lõket ühes kohas). Lohusalu kandist lasti saluuti [ilmselt oli tegu Keila valla päevaga – toim]. Ja äkitselt hakkas sealtsamast aeglaselt ja ühtlasel joonel õhku tõusma tulukesi. Algul tundus imelik, mõtlesime, et mis need on. Siis jõudsin järeldusele, et ilmselt oli keegi heeliumiga õhupalle lendu lasknud, milledele paela otsa kuidagi küünlad olid kinnitatud. Super pilt! Ilus.Väga hea meel oli näha, et inimesed nii kaasalöövad olid. Pilte kahjuks ei õnnestunud teha, fotoaparaat mul pole just kõige vingem :)Mina olen täiesti kindel, et selle ürituse eesmärk – 2 tuld igast paigast nähtaval – sai 10-kordselt täidetud!
Vägev!

Margit Kääramees: Ilmselt olete juba kuulnud, et Orjaku sadamas läks Muinastulede öö väga rahvarohkelt. Vägev oli see, et tuled olid nähtavad igast küljest: mõlemad muulid olid täid küünlaid + üks lõke tagumisel muulil, Tuletorni kairahvas tegi tuleskulptuuri ja Reigi saare ninast paistis ka suur lõke, mille korraldas perekond Vaks. Lisaks vilksatasid veel tuled (2-3) Saaremaa poolt või tahtsime neid sealtpoolt väga näha:) Üle lugeda kohalolnuid inimesi ei õnnestunud, aga muulil olles tundus küll, et sealt käis oma läbi üle 60-ne inimese, lisaks need, kes sadamast või oma kodurandadest seda kõike vaatasid.

Umbes 30-ne inimese ringis laulis muuli otsal kaasa merelaule, milleks olime ette valmistanud 2 laulu – J.Tätte "Tuletulemine" ja "Minemine". Laulude sõnad olid suurelt paberile trükitud ja rahval oli palutud lambid kaasa võtta ja kellel ei olnud, siis olime pannud muulile küünlaid ja tõrvikuid, mille valgel sai sõnu lugeda. Ja neid laule lauldi mitu korda läbi, rahva nõudmisel võttis pillimees oma laulikust aga järgmisi ja järgmisi mereteemalisi laule ja nii me seal laulsime pea pool tundi.

Igatahes oli tunne eriline ja vägev, suured tänud teile seal meid kõiki mere äärde kutsumast!

Alice Aasmäe-Kahar: Käisime Keibu lahe ääres rannas, süütasime lõkke ja mere äärde panime veel suured küünlad. Meie juurest oli näha veel 12 lõket. Oleme seda traditsiooni pidanud juba 5 aastat

Helena Luidjalt: Suur tänu, et sellist üritust tagant veate! Luidja lahes Hiiumaal oli seekord 9 lõket! Väga meediv õhtu meremühas, lõkke ääres sõpradega, oma mõtetes. Mingil hetkel liitusid ja lahkusid meie lõkkega ka muud seltskonnad. Ülitore õhtu oli!

Olev Topust: Teatasime, et lähene kolmekesi, tegelikult läksime neljakesi, rannas tuled veel enne, kui lõkke põlema panime, meie juurde tulid veel üks mees ja naine väga suure koeraga (+1), kella kümne paiku, kui lõke lõõmas leekides, tervelt seitse inimest koos, nende hulgas pisikesed lapsed, viikingikostüümid seljas, tormilaternad ja tõrvikud käes. Peale oma nägime veel kahte lõket. Oli meeldiv hilisõhtu.

Monika Lohusalust: Meie seltskond 5 inimest käis Lohusalust jahiga mere peal lõkkeid vaatamas ja tulesid ei jõudnud kokku lugeda, aga väga tore oli näha süttivaid lõkkeid kaldal ja Tallinna pool midagi taeva poole lendamas – tuled nööri otsas.

Sirje Medell: 29.08 osales merekool muinastulede öö üritusel, olles jahiga merel, pardal 16 õpetajat ja õpilast. Jahilt lasime merre küünlad, püüdsime kokku lugeda kaldalt paistvaid tulesid, aga läks lõpuks segamini.

Neemelt: Teatame öisest üritusest Neeme poolsaare tipus Uitro säärel. Üritus läks väga ilusasti korda, tuli oli vägev, rahvast palju (üle 50 inimese kindlasti), lauldi ja nauditi augustiööd ja teisi tulesid üle mere paistmas nii, et vihmagi ei pandud tähele. :o) Plaanime kindlasti selle ürituse võtta oma iga-aastasesse ürituste programmi.

Lõke augustiõhtul

Kui kaardi nimekirjal kohtadele vajutada, saab teisigi teateid lugeda.

Mairold

meremees ja sulesepp

3 thoughts to “Muinastulede ööl süüdati tuhandeid lõkkeid”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.