Tule augusti viimasel laupäeval mere äärde!

Hea Eesti inimene, kes hoolid merest ja Eesti merendusest!

Veebiportaal Mereblog koos Rannarahva kojaga kutsub Sind 29. augustil mere äärde. Lihtsalt randa või sadamasse, et osa võtta traditsioonilisest muinastulede ööst. Peale sinu on kutsutud veel tuhanded inimesed, et koos endale ja teistele meelde tuletada, et oleme mererahvas ja meri on osa meie elust.

1. september 2009: Loe kokkuvõtet sündmusest siit: LINK


6. august 2009:

Jaan Tätte ütles laulu- ja tantsupeol intervjuus Eesti Päevalehele:

Kahjuks pole meil sadamaid. Muidu ma kutsuks inimesi mereelu elama, kuniks meil seda ilusat suveilma on. Hämmastav on see, et mina olen eluaeg merel olnud ja mõtlen, et kõik inimesed on järelikult merel olnud. Aga kõik muusikud ja lauljad, kes meil laevas on käinud, räägivad, et on esimest korda. See ehmatab. On mereriik ja inimesed pole merel käinud! See asi tuleb ära lõpetada!

Samuti saime inspiratsiooni Jaan Tätte ilusast merelaulust Tuulevaiksel ööl.
Üleskutse leht ka siin: Rannarahvakoda.ee
Muinastulede ööl süüdatakse kell 2130 randades ja sadamates märgutuled, eesmärgiks on süüdata nii palju lõkkeid ja tõrvikuid, et igas mereäärses kohas oleks näha vähemalt kahte tuld. Kui Sul on võimalus, süüta ka enda tuli, et teistele endast märku anda. Tule ise, kutsu lähedased ja sõbrad kaasa, kutsu naabrid ja terve küla. Tule lihtsalt mere äärde.

Mis on muinastulede öö?

MTÜ Kultuuriselts Hirvepark: Vanimad kirjalikud andmed tuledega teadete edastamisest Läänemere regioonis pärinevad viikingiajast. Siis toimis Rootsi ja Soome ranniku laevateede ääres juba ühtne, ulgumerelt kuni sisemaani ulatuv valvesüsteem. Sellesse pidi iga ranniku kogukond andma oma kindlaksmääratud panuse ja kandis küllalt ranget vastutust teate mitteedastamise korral. Väino Poikalainen Muinastaide Seltsist peab tõenäoliseks, et samalaadne signaaltulede korraldus oli kasutusel ka Eesti rannikul. Muinastuled Pärnus

Muistsete märgutulede taaselustamise algatas Turumaa Kultuurinõukogu ja 1992. aastal süüdati Soomes esimesed muinastuled. Kaasaegsete muinastulede kandev idee on ühtsuse propageerimine Läänemere ranna- ja maarahva seas, maaelu edendamine, kultuuripärandi säilitamine, erinevate maapiirkondade omavahelise läbikäimise ja koostöö arendamine.

Sellest ajast peale süttivad lõkked igal aastal augustikuu viimase laupäeva õhtul kell 21.30. Muinastulede kett on liikunud üle Põhjalahe Ahvenamaa kaudu Rootsi, lõkkeid süüdatakse Läti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Taani randades, Eestis Läänemere ääres ja ka sisemaal.

Muinastulede ööd on mitmes kohas juba mitu aastat tähistatud, seekord soovime, et sellest võtaks osa kõik, kel soovi ja võimalust. Avatud on ka foorum diskusiooniks: Livehouse.ee

Ideed sai esitletud Kuressaare merepäevadel merepoliitika konverentsil, et kutsuda kõiki saarlasi mere äärde muinastulede öö tulesid vaatama ja võimalusel ka ise see süüdata. Praeguseks on tagasiside olnud rohke ja ka teistes maakondades soovitakse ettevõtmisega ühineda.

Korjame kogunemiskohtade ja tulede süütajate kohta infot, et see veebikaardile üles märkida. Kõik, kes sõnumit ja kutset levitavad, on südamest tänatud. Anna endast teada meiliaadressile muinastuled[ätt]mereblog.com või helista alloleval telefoninumbril. Anna teada, kes oled, kuhu mereranda või sadamasse lähed ja kui paljud sinuga kaasas on.  Hea, kui teed ka oma asukohast ja osalejatest foto.

Pildil märgitud Meriküla ja Viimsi Rannarahva koja tulede asukohad:
Viimsi rannarahva koja ja Meriküla lõkete asukohad kaardil
Klikka pildile, et Eesti kaarti näha.
Tule mere äärde, uskuge see on võimas tunne, kui näete rannikul mitmeid tulesid süttimas. Iga tule juures on keegi, kes mõtleb sinuga samamoodi.
Kohtumiseni mere juures,
meremehed Mairold ja Dan
muinastuled[ätt]mereblog.com
5219785
www.mereblog.com
Päästekeskus: Ära lase tuld lahti! Ohutu tuletegemise küsimustele vastused infotelefonil 1524
Sõnumi levitajad:
Muinastaide Selts
Raadio Kadi,  Raadio Pärnu, Raadio Viru, Raadio 3, Sky Plus, Raadio Kuku, Ring FM ning ERR-i raadiod.
jpt
Mereblog ja Rannarahva koda tänavad kaasaaitajaid:
Minu Eesti head inimesed
Merendusnõukoda
Ajaleht Oma Saar

Mairold

meremees ja sulesepp

7 thoughts to “Tule augusti viimasel laupäeval mere äärde!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.