“Eestil polnud aga Vene laevastikule midagi vastu panna”

EPL avaldas katkendi vabadussõdalase Arnold Hinnomi mälestusteraamatust „Suur heitlus. Mälestusi rahvusväeosade ajast ja Vabadussõjast“, mis ilmus Eesti Päevalehe ja Akadeemia raamatusarja „Eesti mälu“ neljanda teosena 10. aprillil. Raamat on poodides Eesti Päevalehe ostjale saadaval 79 krooni eest kuni 16. aprillini.

See oli suur löök, et Inglise laevastik tagasi pöördus. Polkovnik J. Laidoner, kes äsja oli kodumaale saabunud, sõitis lootsilaevaga üle tormise mere Liibavi, et selgitada olukorda ja veenda inglasi Tallinna tulema. Ka Londoni esindaja prof. Ants Piip kordas palvet. Need üritused andsid tagajärgi. Inglise laevastik jõudis Tallinna reidile 12. dets. Inglastelt saadi kohe ka sõjamoona.

Inglise laevastiku Tallinna saabumise teade levis imekiirelt üle maa ja nii sõdurite kui kogu rahva meeleolu tõusis märgatavalt.

Vene laevastik aga muutus julgemaks ja tungis peaaegu Tallinna alla välja. 27. detsembril langesid inglaste kätte vangi kaks Vene miiniristlejat. Inglased kinkisid mõlemad laevad Eesti vabariigile. Nad nimetati ümber “Lennukiks” ja “Vambolaks”.

Loe katkendit edasi siit: EPL 13.04.2010

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to ““Eestil polnud aga Vene laevastikule midagi vastu panna””

  1. Mu vanaema (1912–1997) mälestuse järgi levinud koguni kuuldus, et Inglise laevad on sõitnud mööda jõge üles ja pommitavad Raplat. Ilmselge, et selle kuulujutu väljamõtlejad ja levitajad ei teadnud, kui suur või sügav on Raplas jõgi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.