Krissu läheb lammutamisele?

Mereakadeemia õppelaev Kristiina anti üle Mereväele, kus see arvatavasti lammutatakse.

Laevast, mis ideaalselt korras veealuse korpusega ja peamasinad vaid veerandi kasutatud tööressursiga, 2 vindi ja vööripõtkuriga, 3 m süvisega, 2 korraliku hüdraulilise kraanaga, kogu side- ja navigatsiooniaparatuuriga jne, loobutakse.

Laeva ümberehitamiseks oleks vaja läinud 20 miljonit krooni, aga laevaomanik Haridusministeerium aastatel 2006-2009 ei eraldanud laeva jaoks niigi palju raha, et seda käigus hoida. Ja 20 miljonit on riigi jaoks üüratult suur raha, et mereharidust toetada. 

Lost Kristiina

Hummeli blogis kirjutatakse irooniliselt, et Merevägi saab uue laeva.

Hummel: Rahadega probleem tekkiski. Nimelt ei selgunud kuidagi, kes pidanuks Kristiina eest maksma või kes, kas ning mida lubas või ütles. Kaitseväe juhataja pidanud laeva sobivaks ka mereväelaste õpetamiseks, kuid Haridusministeerium sai aru, et Kaitseministeerium aitab laeva kinni maksta vms. Haridusministeeriumi eelarves aga 2006. a 21. septembril saabunud laeva muretsemiseks raha planeeritud polnudki. Lisaks kulutas seisva laeva ülalpidamine ahnelt Mereakadeemia merepraktika rahasid. Kuna laev polnud mereõppesõiduks piisavalt hea, telliti ka ümberehitamise projekt, mille maksumuseks arvestati veel 10-20, 2009 juba 30 milj EEK. 2007 a suveks laeva eest veel makstud ei olnud, kuid võib oletada, et praegu on võlg lahendatud. Küll aga pole leitud siiani raha laevaga sõitmiseks, mistõttu on see tänaseks täpselt 3 a kasutult Lennusadamas loksunud (ikkagi rahakoormaid neelanud). Missugune on tema tehniline seis, on ka hea küsimus.

Tänavu kevadeks oli olukord niikaugel, et laeva pakuti Kaitseministeeriumile, kuna koolil sellega midagi peale hakata pole. Eks ka MaSu kaasa aitab. Nagu eilsetest uudistest lugeda võime, on asi nii lahenenudki. Kindlasti ei ole ka Mereväel laeva jaoks vahendeid planeeritud, kuid küllap oleks see tulevikus lahendatav. Laeva kai ääres pidamise ja vahiga saadaks kindlasti hakkama.
Kui laev aga nüüd Mereväes lammutatakse, on siiski tegemist teatava skandaaliga, sest kusagil on keegi kunagi mitu miljonit riigi raha tuulde visanud. Kristiina lugu on niigi häbiväärne. Iseküsimus, mis saaks laeva ülesandeks, kui teda varuosadeks ei lammutata? Miiniveeskajana polekski paha, kuid kas seda peetaks üldse sobivaks?
Eesti Merevägi ju Eesti territoriaalvete kaitsega ei tegele…

TV3: Kaitsevägi tahab kalli kingituse lammutada?  

Juba 2007. aastal kirjutas Ärileht, et 3 õppelaeva seisavad kasutult.

Kurb kui merenduse kohta ilmub vaid nukraid uudiseid.

Mairold

meremees ja sulesepp

3 thoughts to “Krissu läheb lammutamisele?”

  1. See on juba tõesti nõmeduse tipp. Merenduse arengu pealt säästa…
    Pigem tuleks investeerida merehariduse, sadamate infrastruktuuri ja üldse merenduse arengusse.
    Miks küll meie valitsus ei oska meie suurimat “õnnistust” enda kasuks ära kasutada.
    MaSu my ass…

  2. Ma tean küll, kuidas “Kristiina”-st õppetöös kasu oli. Tema õppelaevaks kohandamisest on Mereakadeemias 2008.a. kirjutatud kaitstud diplomitöö. Nendele, kes arvavad, et see laev sobib Mereakadeemiale, soovitan lugemiseks. Autor on L.Reits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.