Taani küpsised kui laevakoka taseme määraja

Mis on ühist merel ja küpsistel?

Danish Butter CookiesKes meremeestest ei teaks Taani võiküpsiseid (Royal Dansk Danish Butter Cookies)? Laevadel, kus töötatud, vähemalt pooltel on neid krõbistatud süüa. Merel neid armastatakse ja vihatakse. Tegemist on Taani kuulsa ekspordiartikliga, mida pea iga laevavarustaja oma tootenimekirjas hoiab.

Alati, kui see karp küpsistega navigatsioonisilla akna äärele või messis maiustusteriiulile ilmub, ei saa sellest enam eemale. Mõtled küll, et pagan, mis neist süüa, kui kõht tühi ei ole, aga samas mõtled, et hea küll, ühe võtan magusatäiteks. Ja noh, teine kah. Kooolmas… Küümnes… Pagan, viige see karp siit minema, enne kui selle tühjaks söön. Oota veel! Võtan veel ühe, khm, kaks :)

Need on nii head, et nendele mõeldeski toob sülje suhu. Krõbedad, pealt suhkruga kaetud, sulavad suus… Krabisevate pabernutsude sees, oh kui tore, et neid karbis nii palju on!

Samas kui juba kuu-kaks laeval oldud, siis tüütavad ära. Ei jõua üks karp tühjenemist nautima hakatagi, kui keegi sunnik toob taas uue. Siis hakkad kiruma, et kas tõesti midagi muud ei ole. Ja neid jubedikke on ka karbis nii palju…

Taani võiküpsised

Foto: Flickr.com Stickerbandit

Üks madrus ütles nende küpsiste kohta, et kui ta laeva saabudes esimest korda messi või silda jõudes neid näeb, tähendab see, et laevas on vilets kokk, kes ei oska ei produkte tellida ega ka neist ka midagi head teha. Küpsised on kindla peale minek.

Mine sa võta kinni… Madrusel võib isegi õigus olla.

Aga küpsised tulid mulle taas meelde, kui veebilehel The Pilot Boat nende mittesihipärasest kasutamisest kirjutati. Nimelt tänu Taanist tellitud meeleheale ja selle karbile suudeti kord ka üks laevakokkupõrge ära hoida. Kuidas see toimus, sellest lugege lootsi silmade läbi: 

The Pilot Boat: No, you didn't get the wrong blog.

Facebookis on küpsistel isegi oma konto.

Paljudel vaba maailma inimestel meenutab see lapsepõlve ja jõulusid. Hong-Kongis on see küpsis haaranud üle poole küpsiste turust. Dansk Cookie Industri A/S on maailma suurim küpsistetootja, mille algusaeg ulatub 1890. aastani. Mõnes mõttes Taani Nokia. Eestis see toode nii tuntud ei ole.

Nõndaks – huvitav, kas järgmine kord leian messruumist küpsisekarbi? Küsimus suure algustähega…

HEAD JAANIAEGA JA VÕIDUPÜHA MEREMEESTELE, KES PRAEGU KODUST KAUGEL! Ärge küpsiste söömisega üle pingutage!

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “Taani küpsised kui laevakoka taseme määraja”

  1. Mairoldi jutt täitsa õige. Küpsiste osas. Mina vihkan neid küpsetisi. Merd sõites oli see karp nagu raudnael messruumis laua peal ja sillas kohvilaual. No ei maitse enam need, ei maitse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.