Ain Pomerants 60

merel.jpgAin Pomerants 60
18-aastane purjetaja 42-aastase kogemusega

Teisipäeval, märtsikuu viimasel päeval, võivad juubilari kättpidi õnnitleda kõik, kellega ta kauni ja kuulsusrikka karjääri jooksul elu ja võite jaganud.

Kalevi Jahtklubil on siinkohas au seda esimesena teha:
„Palju õnne ja soodsaid tuuli, härra Ain Pomerants!"

Pirita jõel nähti Aini juba 1963 aastal, kui Hiiumaalt tulnud poiss legendaarse Taavi Oru juurde trenni tuli. Varsti hakkas noormees Kadetil sõitma, aidates ja hoides nooremaid kaaslasi. Varsti lubatigi teda heade tulemuste eest Soome võistlema. See sündis 1969. aastal stiilsel puidust klassipaadil Draakon Banikovi soodimehena. Kuid õnnetul kombel avastas võimuesindaja kontrabanti – musta kalamarja, kuldrublad ja ikoonid, mille eest oleks vägevad uued purjed saanud. See lõpetas poisi komsomoli liikmestaatuse ja väljaspool Nõukogudemaad võidupurjetamise võimaluse.

Järgmisele Soome võistlusele lubati alles 1977. Katamaraani kerega Tornaadol Liidu esinumbriks tõusta suutis Pomerants koos soodimeeste Aleksander Zõbiniga, siis sõitis duot järgemööda Tiit Haagma, Vaiko Vooremaa ja Mart Vilgatsiga, kellega kuumadel kaheksakümnendatel võitis Balti regati! Tihti tegi Ain RAF bussiga pikki otsi Musta mere äärde võistlustele, slepis Tallinna olümpiaregatil käinud paat.

Teise Eesti vabariigi algusaegadel roolis kapten Ain firmas Topjaht kruiisipaate. Nüüd tegutseb purjetamisvarustuse poes ja võistleb Läänemerel suure 40-jalase purjekaga Merion.

Juubilari hinnatakse:
Lauri Tammik, jaht Cabernet: „Ain on hea konkurent!"
Rein Ottoson: „Mees, kes eluaeg on hästi purjetanud – looduselaps."
Tiit Koitnurm, Paadipood: „Tubli mees, kes hommikul esimesena platsis, aga õhtul lahkub viimasena."
Mart Vilgats, jaht Merion: „Üks parimaid roolimehi üldse!"
Toomas Soots, jaht E4: „Üle mõistuse hästi purjetab ja hea punt on tal ka."
Koit Toome, noorpurjetaja: „Asjatundliku nõuga abiks kaupmees."
Kalev Vapper, konkurent jahilt Forte: "Tunnen Aini sama kaua kui olen purjetanud, ehk siis aastast 1964. Ain on merel üks nutikamaid roolimehi, keda tean ja kaldal mees, kelle peale alati võid loota. Haruldane, nagu pomerants Eestis ju ongi. See apelsinilaadne magushapu lõunamaine vili."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.