Valmis esimene kütuseelemendiga laev

Westcon'i laevatehas Roglandis testib kütuselemendiga laeva Viking Lady. Norra ettevõte investeerib loodussõbralikku tehnoloogiasse, mille abil peaks meretranspordilt õhku paisatavate heitgaaside osa vähenema poole võrra.

Ehkki Eidesviki laev Viking Lady on üks väheseid vedelgaasikütusel käitatavaid laevu, otsustati laeva täiendada kütuseelemendiga. Gaasiturbiinides  muudetakse kütuse keemilise energia algul soojuseks, siis mehaaniliseks, ja lõpuks elektrienergiaks, aga kütuseelemendis muutub kütuse keemiline energia suhteliselt madalal temperatuuril otse elektrienergiaks. Kütuseelemendiga toodetakse laeval elektrienergiat, laeva sõukruvi käitamiseks jääb veel gaasiturbiin.

Lisaks ökonoomsusele ja keskkonnasõbralikkusele on laev vaiksem ja vibratsiooni vähem, diiselgeneraatorite arvelt saab ruumi juurde ja on madalamad hoolduskulud. Kahtlemata on tegemist läbimurdega kommertslaevanduses.

Viking Lady

TBN Viking Lady

The gas-driven "Viking Lady" supply ship, which belongs to shipowner Eidesvik, will be the first test unit in the world for the use of fuel cells on board merchant ships. The "Viking Lady" is the third supply ship run on liquid natural gas. The gas will also feed the fuel cell that will produce 320 kW, which is sufficient to function as an auxiliary engine for electricity supply on board, but not to run the ship itself. 10.03.2009. www.westcon.no

Kütuseelement (ingl. k. Fuel Cell) on akupatareiga sarnane elektrikeemiline seade, mis genereerib maagaasist või teistest süsivesinikest elektrienergiat. Protsessi kõrvalproduktideks on soojus ja puhas vesi. Enamik kütuseelemente tarbib kütusena vesinikku. Kütuseelemendil pole liikuvaid osi ja ta võib remondita töötada pikka aega, palju kauem kui turbiin või sisepõlemismootor. Kütuseelemendi kasutegur põhimõtteliselt ei sõltu seadme suurusest. Tarbija vahetus läheduses paiknemise tõttu puuduvad elektrienergia ja soojuse ülekandekaod. Üldsusele on kütuseelement teada eelkõige sõiduautode energiaallikana.

Loe lisa: Testing fuel cells on ship, Eidesvik: Fuel cell technology introduces ultra clean ships, Offshore: Eidesvik expands LNG-powered PSV fleet

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.