Akermann, Randmaa ja Tagu said jääpurjetamise juunioride MM-il kolmikvõidu

Rootsis reedel pingeliselt kulmineerunud juunioride MM-il DN klassis vallutasid poodiumi eestlased. Jaan Akermann kaitses edukalt juunioride maailmameistritiitlit DN klassis, hõbemedalile sõitis Rando Randmaa ning pronksi pälvis valitsev Euroopa juunioride karika omanik Karl-Hannes Tagu.

akermann-dn1.JPG

Lääne-Rootsis Norrköpingi lähistel Glani järvel peetud kahepäevasel tiitlivõistlusel lõpetasid Pärnu Jahtklubi juuniorid poodiumil kõigest ühepunktiliste vahedega. Akermann kogus 15 punkti, Randmaa 16 punkti ning Tagu 17 punkti. Esikümnesse mahtus ka Hardi Laurits Tartu jahtklubist Merikotkas, jõudes 7. kohale 50 punktiga.

DN ja Ice Optimist klasside peatreener Mati Hool nimetas kolmikvõitu heaks töös. „Eestlased võitsid ära kõik sõidud – kuigi sõitudes lubati esikolmikusse ka poolakaid ja rootslasi, siis esikohale Akermann, Randmaa, Tagu ja Laurits kedagi teist kordagi ei lasknud. Võitjagi otsustati omavahel tegelikult alles viimases sõidus," rääkis Hool. Silmapaistvale tulemusele eelnes kõva töö. „Poisid on korralikult treeninud ning oluline on ära märkida ka lapsevanemate toetus ja tähelepanu," ütles Hool.

Kaks aastat järjest juunioride maailmameistriks kroonitud Akermann loobus keerulisi jääolusid nähes kelgu trimmimise nimel esimese päeval koguni võistluste avatseremooniast. „Jääolud olid üpris rasked – 3-7 cm paksune lume ja jää segu musta jää peal, tuul puhus 5- 7 m/s. Esimese sõidu avaringil ülemises märgis olin esimene, mis andis hea tunde, et päevaks valitud uisupaar sobis ideaalselt, ning edaspidi järgmistel ringidel ei lasknud ma konkurente enam ligi. Võitsin sõidu ja MM-i algustunne oli super. Avapäeva teised sõidud kulgesid samamoodi. Kolmanda sõidu viimase ringi allatuule ots oli põnev, sest Karl-Hannes oli tihedalt kannul, aga tema spinn enne finišit andis mulle ikkagi kindla võidu," kirjeldas tiitlikaitsja Akermann esimest võistluspäeva.

Teisel võistluspäeval olid paremad jääolud – lume ja jääsegu olid kiilasjää peal vähemaks sulanud, mis tähendas teistsugust uisuvalikut; tuul puhus 6-8m/s. „Päeva esimeses kahes sõidus hoidsin end eesseisvale võistluspäevale vaadates tagasi, et varustust tervena hoida ning lõpetasin kolmanda ja neljandana. Kolmandas sõidus tuul vaikis ning uisud ei sobinud enam hetkelise ilmastikuoluga kokku, mis tõi lõpuks 15. koha .Neljandale ja otsustavale sõidule vastu minnes teadsin, et olen lähikonkurentidest ees 5 punktiga, mis tähendas, et pean viimases sõidus jõudma kindlalt esiviisikusse. Otsustavas sõidus olin esimesel ringil ülemises märgis teine, aga allatuules tegin paar viga ning hävisin sellega viiendaks. Pärast pidin hoidma kiirust, et hoida tagantpoolt mehed oma selja taga. Viimasel ringil olin üpris mures, sest kahtlustasin roolisüsteemis mingit viga, aga õnneks siiski asjatult. Võin öelda, et finišisse jõudes pole ma nii läbi kunagi veel üheski sõidus olnud, sest pidin hoidma emotsioonid, närvipinge ja muud mõtted eemal – ja sain hakkama. Kokkuvõttes jäin kõigi oma sõitudega rahule," rääkis Akermann.

„Esimesel võistluspäeval panime pehme jää tõttu alla spetsiaalsed detsimaaluisud, mis osutus igati õigeks otsuseks ja aitaski poistel, eelkõige Jaanil, teistest ette rebida. Tuul varieerus, vahepeal sattusime koguni tuuleauku, ning lõpuks tibutas sinna juurde ka vihma. Üldiselt said poisid distantsist sõltuvalt sisse maksimumkiiruse 80-89 km/h," lisas Mati Hool.

Hästi esinesid ka teised eestlased. Karl-Robert Trink (Pärnu Jahtklubi) jõudis 12. kohale 62 punktiga, Gert Skatškov (Jahtklubi Merikotkas) sai 16. koha 80 punktiga, Jürgen Kukk (Jahtklubi Merikotkas) pääses 18. kohale 96 punktiga, Karen Lepikule (Pärnu Jahtklubi) kuulus 20. koht 97 punktiga ning Marek Lentsius (Jahtklubi Merikotkas) võttis 23. koha 116 punktiga. DN klassis võistlesid 30 juuniori.

Noorteklassis Ice Optimist tuli maailmameistriks kõik sõidud võitnud poolakas Sara Piasecka 6 punktiga, hõbemedalile sõitis samuti poolakas Antonina Marciniak 14 punktiga ning pronksile tuli šveitslane Maxime Bachelin 19 punktiga. Parima eestlasena jõudis esikümnesse Johannes Puusepp (Pärnu Jahtklubi), kellele tõid 10. koha 59 punkti. Johanna Saareke (Pärnu Jahtklubi) sai 12. koha 72 punktiga, kannul Ken Kaur (Tartu Kalevi Jahtklubi) 14. kohal 74 punktiga. Eigo Helimets (Jahtklubi Merikotkas) võttis 17. koha 99 punktiga, Hanno Toomla (Jahtklubi Merikotkas) 21. koha 124 punktiga ning Lisanna Unt (Tartu Kalevi Jahtklubi) 23. koha 129 punktiga. Noori võistles 26.

jaan-akermann-dn3.jpg

Lisatud fotodel: Jaan Akermann DN-jääpurjekal. Fotode autor: Joel Kukk.

Järgmisel aastal saab südikatele jääpurjetajatele kaasa elada kodumaal, kuna juuniorite MM ja EM 2010 toimuvad Pärnus.

Eesti jääpurjetajate osalemist MM-il toetasid Pärnumaa Kultuurkapital, Eesti Jahtklubide Liit, Pärnu Jahtklubi, Tallink ja Aivar Tuulberg.

Tulemused: http://icejunior.eu/ij09/pliki/docs/DN_JUNIOR_AND_IO_WC_2009.html

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.