Mis on raha hind?

 Aafrika ida-lääne rannikud on muutunud ohtlikuks meremehele. Sellest on juba pikalt kirjutatud ning kahjuks annab see teema põhjust kirjutamiseks veel kaua. Põhjuseks on vaesus rannikuriikides ning puuduv tugev valitsus, kes suudaks ja sooviks seda hallata.

Somaalia piraadid on enda peale tõmmanud juba enamuse võimuriikide tähelepanu ja viha. Venemaa, USA, Prantsusmaa, Malaisia – nemad on leidnud põhjuse, et oma sõjalaevad tuua Adeni lahte. Samuti patrullivad piirkonnas nüüd hiljuti saabunud NATO sõjalaevad.

Vaikselt on tegutsenud piraadid ka läänerannikul, Nigeeria vetes. Ka nemad on muutunud aktiivsemaks. Rünnakud naftaplatvorme teenindavatele laevadele on muutunud tihedamaks. Viimane uudis ei olnud eriti rõõmustav:

A CAMEROONIAN rebel group has dropped its threat to kill the 10 seafarers it kidnapped last week onboard a French offshore supply vessel, but has warned that it is ready to keep them hostage for a “very long” time.

Seega: kui raha ei maksa, siis tapame pantvangid ära. Kuidas sellisesse uudisesse suhtuvad kuue prantslase, kahe kamerunlase, tuneeslase ja prantsuse-senegaallase perekonnad? Nii otsest ähvardust pole varem kuulda olnud. Vähemalt mitte läbi ajakirjanduse. Ehk on mõni kirjatsura teemat mustemana näidanud ja ohtu võimandanud. Loodame.

Platvorme teenindavad laevad, puksiirid, uurimislaevad jm paikset tööd tegevad alused on parimad sihtmärgid röövlitele – kiirus praktiliselt puudub, madal vabaparras, meeskonnas ports spetsialiste, kelle pärast firmad muret hakkavad tundma. Eile kuulsin paar lugu meremeestest, kelle töö viis Nigeeria ranniku äärde seismilisi uuringuid teostavate laevadele. Mõned neist palusid ennast tagasi koju saata. Põhjus väga lihtne: parem karta, kui kahetseda. Ei saa neid selles süüdistada. Teisel juhtumil saadeti ühele laevale tööle mees ja naine, kes olid alles kihlunud. Peale rünnakute sagenemist piirkonnas otsustas tulevane perekond, et üks neist peab lahkuma laevalt. Seda tegi naine. Ei olnud mõtet pakkuda piraatidele võimalikku provokatsioonivõimalust.

Mõne päeva pärast asub teele samasse piirkonda ja eelmainitud sarnasele laevale tööle üks lähedane inimene, kellelt ka neid lugusid kuulsin. Suhtumine võimalikku ohtu on "eimingisugune". Justkui seda poleks olemaski. Huvitav, kes rohkem muretsema hakkab, kas tema või perekond, kes maha jääb ning uudiseid loeb…

Muideks, turvafirma Blackwater pakub nüüd oma teenuseid Aafrika rannikul laevade turvamiseks. Selle jaoks kasutavad nad 40. aasta vanust NOAA uurimislaeva McArthur. Blackwater on Iraagis saanud samasuguse kuulsuse osaliseks nagu ka varem mainitud Aegis Defence Services.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.