USA mereväelaev saabus, et otsida lennukit “Kaleva”

USA sõjaväe merevedude keskuse okeanograafia laev USNS Pathfinder sildus esmaspäeval, 26. mail Tallinna Vanasadamas. Eesti külastuse eesmärgiks on otsida Soome lennukit "Kaleva", mis hukkus Soome lahes 14. juunil 1940.

"Kaleva", mille pardal olnud reisijate hulgas oli ka USA diplomaatiline kuller Henry W. Antheil, Jr., hukkus kümmekond minutit pärast õhkutõusmist Tallinnast. Juhtum leidis aset Teises maailmasõjas nõukogude võimu poolt kehtestatud Eesti-blokaadi esimesel päeval. Uudiseid blokaadist ja "Kaleva" hukkumisest varjutas Pariisi vallutamine natside poolt samal päeval, 14. juunil 1940. Tänaseni ei ole "Kaleva" vrakki ja selle üheksat reisijat leitud.

2008.aasta jaanuaris saatis Eesti kaitseminister Jaak Aaviksoo kirja USA kaitseminister Robert Gates'ile, milles palus USA Mereväe uurimislaeva appi hävinud lennukit otsima.

Meil on väga põnev koos Eesti sõjaväega "Kaleva" otsimisel osaleda," ütles kapten Nicholas H. Holman, CTF-63/ Euroopa vägede merevedude logistika komandör, kelle alluvuses on kõikide USA Mereväe mittelahingulaevade ning lennukite tegevus Euroopas ja Aafrikas. "See on suurepärane võimalus koostööks ja kahe riigi vahel hästitoimiva partnerluse tugevdamiseks.

Pathfinder Tallinna Vanasadamas

Pathfinder Vanasadamas 26. mail 2008. Foto: Mairold Vaik

USA saatkonna pressi-ja kultuuriatašee Eric A. Johnsoni arvates "on väga sümboolne, et USNS Pathfinder saabus Eestisse täna, mil Ameerika Ühendriigid tähistavad mälestuspäeva ja meenutavad sõdades langenuid. Eelmisel aastal, 4. mail mälestas USA Välisministeerium Henry W. Antheil, Jr'i, lisades tema nime Ameerika Välisteenistuse Assotsiatsiooni marmortahvlile, mis austab teenistuskohustuste täitmisel hukkunud diplomaate."

USNS Pathfinder on üks seitsmest USA sõjaväe merevedude keskuse uurimisalustest ning seda kasutab mereväe okeanograafiaamet (NAVOCEANO). Need laevad uurivad aastaringselt maailmamere põhja, kasutades andmete kogumiseks erinevaid hüdrolokaatoreid ranniku lähedal ja süvavees. Aluseid opereerivad USA kaubalaevade merejalaväelased ning teaduslikke mõõtmisi teostavad tsiviilisikutest hüdrograafid NAVOCEANOst.

Meie uurimisrühm on väga elevil võimalusest "Kalevat" otsida ning oma autonoomse allveesõiduki (AUV) tehnoloogiat demonstreerida," ütles Marty Ammond, NAVOCEANO vanemuurija Pathfinderil.

Mereuuringute laevadel on juba kogemusi kadunud lennukite otsimisel. 2007. aasta jaanuaris leidis Pathfinderi sõsarlaev USNS Mary Sears koos teiste osalejatega kommertslennuki rusud Lääne-Sulawesil, Indoneesias.

USA sõjaväe merevedude keskus juhib enam kui 110 mitte-lahingu laeva. Need on tsiviilmeeskonnaga alused, mis tarnivad strateegilist lahinguvarustust mereväe laevadele üle terve maailma ja täidavad mitmeid teisi Kaitseministeeriumi ülesandeid.

NAVOCEANOs on tööl umbes 1100 tsiviilisikut, sõjaväelast ja alltöövõtjat ning selle kohustuste hulka kuulub mereuuringute tulemuste avaldamine ja teenuste osutamine kõikidele USA Kaitseministeeriumi üksustele.


Samal ajal külastas Vanasadamat ka Dar Młodzieży. Fotod sellest Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi leheküljel: http://www.eals.ee/?page_id=21.

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “USA mereväelaev saabus, et otsida lennukit “Kaleva””

  1. Kui jänkide plaanid ei muutu, saan koos minagi nendega otsingutele siirduda ning imelooma ennastki näha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.