Lennuõnnetus Brüsselis

Belglaste jaoks kahtlemata kõige olulisemal teemal, kas lüüa riik kaheks või jätkata ühise Belgia nime all, enne juulit uudiseid ei tule. See aga ei tähenda, et riigis midagi ei toimu. Pühapäeval näiteks toimus Brüsseli lennuväljal õnnetus

Boeing_down

Lennufirmale Kalitta Air kuuluv suur Boeing 747 kaubalennuk ei suutnud startimisel õhku tõusta ning lõpetas pidurdamise lennuvälja piiretes umkaudu 50 meetrit enne raudteed. Lennuk lagunes kolmeks, kuid põlema ei süttinud. Ka pardal olnud 5 meeskonnaliikmest ei saanud keegi väga tõsiselt viga.

Praeguse info põhjal tabas lennukit mõni sekund enne õhkutõusmist "black out", mis oli ilmselt tingitud mootoririkkest. Teadjamad inimesed räägivad, et sellisel hetkel on lenduril on valida vaid õhkutõusmise või siis rajapiiretes lõpetamise vahel. Täishoo pealt peatada ohutult sellist lennukit nagu Boeing 747 on praktiliselt võimatu, kuna lennurajad ei ole üldjuhul niivõrd pikad. Oleks see lennuk suutnud õhku tõusta ja seejärel alla kukkunud, siis oleks asi kurvemini lõppenud. Nimelt on hoovõtu raja lõpust umbes 500 m kaugusel juba Brüsseli eeslinn.

Kalitta Air on Ameerika Ühendriikides registreeritud lennufirma, mis tegeleb kaubaveoga ka USA ja Lähis-Ida vahel. Belgiat kasutatakse eelkõige vahepeatusena lennukite tankimiseks.

Mainitud lennuk oli teel Bahraini ning pardal oli umkaudu 80 tonni kaupa. Interneti allikad mainivad, et Kalitta Air-l on lepingulised suhted Ameerika kaitseministeeriumiga ja lennufirma transpordib sõjalist kaupa maailma erinevatesse paikades olevatele Ameerika vägedele ja nende liitlastele. Ka selle lennuki lastist oli umbes pool diplomaatiline pagas, mis Belgia teleuudiste pildi järgi viidi minema diplomaatilisi numbreid kandvate autodega.

Tekst ja pilt: Tarmo Ots (Brüssel)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.