Fryderyk Chopin on pionersk-tüüpi baaslaev

Õnnestus kogemata leida foto baaslaevast Pionersk. Pionersk oli esimene baaslaevade seeriast, kuhu kuulusid ka Fryderyk Chopin ja Stanislaw Moniuszko. See foto on üsna hea selleks, et saada ettekujutus meie praktikalaevast, kus me olime 1996. aastal.

Pionerskiga juhtus jah selline asi, et tormise ilmaga sattus Shetlandi ranniku lähedal karidele. See juhtus 1994. aasta 31. oktoobril. Nüüd on sukeldujate jaoks põnev koht. Fryderyk Chopini lõplikust saatusest pole veel midagi teada. Kuskilt olen kuulnud, et müüdi Indiasse vanarauaks. Viis aastat tagasi otsiti talle veel meeskonda peale.

Pionersk karil

Baaslaev (base ship, factory vessel) Pionersk karil. Kui meri taustsüsteemiks, siis ei saagi laeva suurusest eriti aimu. Aga kui vaadata vendreid, mis paremas poordis vees hulpimas, siis saab selle “tikukarbiks” võtta. Vender on peaaegu inimese kõrgune.

31. oktoobril, 1994, vene baaslaev Pionersk sattus tormise ilmaga karidele Ness Of Trebisteri lähedal. Tankid purunesid ja üle 600 tonni kütust valgus merre, millega põhjustas tõsise merereostuse. Rannavalve helikopter ja Lerwicki päästelaev jõudsid kiiresti kohale ja meeskond päästeti. Vrakk murdus hiljem täiesti pooleks, vöör lebab karidel ja ahter sügaval merepõhjas.

karidel

Mairold

meremees ja sulesepp

4 thoughts to “Fryderyk Chopin on pionersk-tüüpi baaslaev”

  1. Fryderyk Chopinil oli korstna taha juurde ehitatud suur hall või lisaehitus, kus me korvi mängimas ja jõusaalis käisime. Seega meie laeval ei olnud kopteritekk nii suur, viiendiku võrra ehk väiksem. Aga kopteritekil on kunagi isegi võrkpalli mängitud :)

  2. mu K-Foto albumis on mingi jama, nii, et ärge imestage, kui siin on piltidega jama. Loodan, et varsti saan asjad joonde ja võibolla kolin üldse flikki ümber… Kus Dan juba pesa teinud :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.