Fr.C29: Esimene kalalaev poordis

12. juuni, 1996, kell 2145, kolmapäev
Neli nädalat laeval oldud… Jätkus tavalise tööpäevana.
Kui hommikul üles ärkasin, avastasin aknast välja vaadates mere väga rahuliku olevat. Silmapiiril loendasin kohe ligi nelikümmend laeva. Hiljem selgus, et selles piirkonnas on umbes 125 kalalaeva. 0815 hakkas üks laev meile lähenema. Kalatraaler SUPER-SUPER EK-7522. “Tamula”. Laevad liikusid teineteise kõrvale, Fryderyk Chopin rohkem küll triivis, ja sildusid teineteise külge. Mitmed otsad ja trossid läksid käiku. Praegu laaditakse kaupa meile peale – kalajahu. Nüüd meie “mereromantika” juurde kuulub ka see hais, mis kalajahuga kaasneb. Tegelikult hakkas see kalahais juba siis ninna, kui Tamula meist veel kaabeltau kaugusel oli. Trümmis võib see veel lämmatavam olla. Meie küll tekitööl, paika pandud graafiku järgi alustasid mehaanika praktikandid. Edu neile!

Praktikajuhendaja info kohaselt tuleb veel umbes kuueteistkümnelt KALBUR-Fi laevalt kalajahu ja külmutatud kala. Meil on neile kütust ja pakketaarat anda. Tööd pidi jätkuma ööpäevaringselt umbes neljaks nädalaks. Nüüd rakendatakse ka praktikante. Vahetuste kaupa, igas neli meest ja kamba peale saab kuuskümmend krooni tonn. Päevas saan olla ühes vahetuses, heal juhul kahes. Seega juba töögraafikusse kirja pandud, et saame vähe raha. Aga mida kauem oleme, seda rohkem saame. Meie trümmitöövahetus algab järgmisel nädalal. Põhimõtteliselt peaks kõik praktikandid võrdselt raha saama. Arvestades seda, et raha ümber käib aina üks häma, siis tekib juba kahtlus, kas me seda üldse näeme.
Madruste viinarallil juba raha liigub. Viin naaberlaevale ja dollarid tagasi. Kibe äri käib, pudel maksab hingehinda, aga ostetakse. Siinsetel müüjatel väike konkurents ka, mis hinnaga ära antakse…

Täna ka seepärast huvitav päev, et umbes poole miili kaugusel nägime vaalasid. Siis kui värvisime, Margus näitas nende poole. Mingi kümme tükki ujusid mööda. Nägime, kuidas nad õhku välja hingates vett purskasid. Seljad kiiskamas päikesevalguses. Vahel kadusid ära, et mingi vahemaa järel taas nähtavale ilmuda. Sabad ja uimed paistsid hästi ära.

Nüüd oleme kapseldunud kajutisse, kalajahu hais on vallutanud terve laeva. Mitte kusagil pole sellest läpatisest pääsu. Tuleks tuul, ehk ajab haisu laiali.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Fr.C29: Esimene kalalaev poordis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.