PM: Väikesaared ootavad ammu oma prügilaeva

Tänase Postimehe uudise taustal paneb mind imestama paljude inimeste mõtteviis, et prügi ei ole nende mure. Mina ei saa prügi maha jätta, kui ma ei ole kindel, et selle sealt äraviimist ei toimu.

Minu arust on täiesti loogikavastane, et minnes saartele, metsa või randa inimesed nõuavad, et igal pool peavad prügikastid olema. Isegi kasti olemasolul ma olen kahelnud, kas seda ikka korralikult tühjendatakse (elu on näidanud, et need on alati üle kuhjatud) ja võtan enda sodi ka kaasa. Selline tunne, et prügi probleem on kellegi teise oma. Mul käib üle mõistuse väikesaarel turistide vohav mõtteviis, et saarele prügi jätmine on sama loomulik, kui linnas. Seda enam peaks muretsema ja isikliku vastutuse võtma, kui riik on probleemi lahendamisel veel lapsekingades.

Uudist tänasest Postimehest loe siit.

Paistab, et Mr. keskkonnaministri arvates on jälle keegi teine süüdi. Nagu alati: “Mina ei tea, olin paugu otsas, kui puu käis…” ;)

Tänavu aprillis ütles Reiljan aga keskkonnasaatele «Tasakaal», et Roope peaks juba ammu käigus olema, sest on suuteline ära vedama prügi sellistest kohtadest ja koguses, mis suuri prügifirmasid ei huvita.

«Roope sobib väikesaarte spetsiifikaga, selliseid laevu oleks kokku vaja paar-kolm tükki,» ütles minister. «Paraku ei suutnud MTÜ Hoia Eesti Merd neid projekte ellu viia nagu oleks pidanud.» Reiljani teada HEMil maksmata arveid ega laeva müümise kavatsust ei ole.

Ja prügihunnikud kasvavad. Minu arust peaks saarele minemiseks prügimaksu peale panema. Astud maale ja maksad. Selle eest, et jätad sinna midagi, mis sinna vedasid. Kui saarelt lahkud, peaks olema võimalus maks tagasi saada, kui näitad ette, et võtad prügi endaga kaasa. Mina olen alati prügi kaasa võtnud, mis ise saarel tekitasin. Ja maksaksin hea meelega maksu, kui mul endal ei ole võimalik prügi tagasi toimetada. See maks paneks ka prügilaeva käima ja saared oleksid iseenesest puhtamad.

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.