13.000 TEU konteinerlaev Maerskilt

Kõlakad käivad, et mõne nädala pärast võib esimele reisile minna 13.000 TEU konteinerlaev. Maersk on ise olnud väga napisõnaline, seega eriti palju lisainfot juurde lisada polegi.

While Maersk reveals very little about its newbuildings and forbids others in the know such as classification societies or suppliers from disclosing any information, there is now plenty of talk about the imminent arrival of a ship far bigger than anything in service at the moment. The biggest declared capacity of a ship in operation is just under 10,000 teu.

Megalaeva pikkuseks arvatakse olevat ligi 400 meetrit. Juhul, kui kõlakas osutub tõeks ning selline laev tõepoolest vette lastakse, siis on see järjekordne suur samm laevatööstuses, kus konteinerlaev on viimase 10 aasta jooksul suurenenud kaks korda. 30 aastat võttis aega, et 1000 TEU laevadest muutuda 4700 TEU laevadeks. Järgnes kiire areng, mil 5 aasta jooksul suurenes laeva suurus 5000 TEU’lt 9000 TEU’le.

Maersk on olnud tehnoloogia arendamisel pidevalt esirinnas alates 1996. aastast, mil ehitati esimene 6000 TEU laev Odense laevatehases.

2 thoughts to “13.000 TEU konteinerlaev Maerskilt”

  1. Konteinerlaevad peaksid olema kauba kiireks transportimiseks ühest kohast teise, aga üha suurenevate laevade tootmise tagajärjel ei jõua sadamad enam järgi. Päris tavaline on näha ankrus 5-6 mitmesajameetrist laeva. Arvata võib, et varsti tabab seda tüüpi laeva krahh nagu juhtus suurte tankeritega. Kahjuks peab veel mainima, et sellistest suurtest laevadest tuleb eemale hoida. Targad mehed räägivad, et keevitustehnoloogia ei olevat veel päris 100% tugev (turvaline)nii suurte laevade ehitamiseks, sadamates manööverdamine on keeruline ning suht ebapädevad ohvitserid aasiast (hiina, filipiinid, india …. maerskil siiski pigem britid ja saksalased ). Kui need 3 faktorit kokku liita, siis võib küll öelda et hoidke eemale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.