Eeltrükitud paberkaardid on varsti minevik

USA Ookeani ja Atmosfääri Administratsiooni (NOAA) kaartide haldamise büroo (Coast Survey), mis trükib, haldab ja müüb tuhandeid navigatsioonikaarte, andis teada, et 2014. aasta kevadest navigatsiooniinfo haldamine muutub kardinaalselt.

Nimelt anti eile välja pressiteade, et 13. aprillist 2014 ei trükita enam paberkaarte suurtes hulkades ja see asendatakse teenusega “trükkimine nõudmisel” (print-on-demand). See tähendab, et kui edaspidi tellitakse NOAA-lt navigatsioonikaarte laeva, siis teenuspakkuja ei saada mitte oma laost olemasolevaid kaarte ja kanna sinna peale korrektuure kartograafiateenistuste saadetud värske info põhjal, vaid uuel aastal prinditakse kaart vastavast seadmest printimishetke seisuga. Koos viimastel nädalatel muutnud infoga, mida ei pea teadaandeid lapates tagantjärele kaardile kandma.

Eelised:

– Operatiivsus: merel toimunud naviinfoga seotud muudatus jõuab kaartidele 2-8 nädalat varem
– Ei pea omama suurt kaartide varu laos
– Hoitakse kokku aega, mis kulub kaartide ajakohastamisele enne kaardi müümist
– Väheneb ka laeva tüürimeeste töökoormus paberkaartide haldamisel
– Tellida saab ka lamineeritud ja veekindlaid kaarte.
– Tohutu rahaline kokkuhoid

print on demand demo

NOAA will continue to create and maintain other forms of nautical charts, including the increasingly popular Print on Demand (POD) charts, updated paper charts available from NOAA-certified printers. NOAA electronic navigational charts (NOAA ENC®) and raster navigational charts (NOAA RNC®), used in a variety of electronic charting systems, are also updated weekly and are available for free download from the Coast Survey website.

See on selles mõttes ka oluline pööre navigatsioonikaartide haldamises, et enne, kui elektronkaartide aluseks ehk “vundamendiks” peeti paberkaarte, siis samm sammu haaval on seis muutunud vastupidideks – kaardi põhi on nüüd elektrooniline, paberkaart selle “koopia”. Kuna paljuski on elektronkaardiga seotud info digitaalseks muutunud (elektronkaardid laevadel, mille korrektuurid saabuvad interneti, CD või mälupulga kaudu), üha enam väheneb ka paberkaartide osakaal. Seega ei ole mõtet paberkaarte toota varasemaga samas mahus ja edaspidi tulebki müüa paberkaarte vaid tellimisel.

Rohkem kui 150 aastat vana naviinfosüsteem kaasajastub suurte hüpetega ja sellega tõhustub ka laevasõidu ohutus.

Euroopas ja ka Eestis rühitakse selle poole, et navigatsioonikaartide teenuse pakkumine muutuks “trükkimiseks nõudmisel”. Wikipedia andmetel on UKHO samuti teel teenuse uuenemisele, aga guugeldades selle kohta täpsemat infot ei leidnud.

Loe lisa: Mis on Print-on-demand merekartograafias (inglise keeles).

Mairold

meremees ja sulesepp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.