Lennusadama sünnipäeval lastakse vette allveelaev

Lennusadama pressiteade, 10.05.2013

Sel nädalavahetusel, 11.-12. mail tähistab Eesti Meremuuseum Lennusadama 1. sünnipäeva ja laseb vette Eestis esimesena ehitatud allveelaeva koopia.

Lennusadama angaaride avamine 2012. aasta. Foto: Dan Heering

Sünnipäevanädalavahetusel toimuvad tegevused nii angaarides kui Lennusadama õue-ja sadamaalal. Kohal on ka sel aastal 50. juubelit tähistav jäämurdja „Tarmo“, mida saab külastada tasuta.

Seoses Lennusadama vanadele allveelaevadele ja kunagistele suurtele unistajatele,  Jules Verne’le ja Ottomar Gernile pühendatud kevadhooajaga täitus ka Meremuuseumi ammune unistus taastada Eestis esimesena ehitatud Ottomar Gerni allveelaev. „Elevus on kindlasti õhus, sest allveelaeva ei ole me enne tõesti ehitanud ja Eestis ehitati allveelaevu viimati pea 100 aastat tagasi,“ tunnistas Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. Esimesed katsetused vees on läinud edukalt. „Loodame, et homme jääb laev ka pinnale püsima. Sellest saab Lennusadama esimene uus eksponaat ning alles aastavanusele muuseumile on see suur arenguhüpe, võib öelda, et hakkasime käima,“ lisas ta. Laeva vettelaskmist võib jälgida Lennusadama kailt või otseülekandena internetist. Otseülekanne algab 11. mail kell 20.00, vastava lingi leiab Lennusadama koduleheküljelt laupäeval.

Esmakordselt saavad kõik piletiga muuseumikülastajad osaleda eksperimentidega rikastatud ekskursioonidel, lapsed kirjutada merekeelseid õnnesoove ja joonistada meetritepikkust sünnipäevakaarti. Muuseumi kinosaalis linastub äsja valminud dokumentaalfilm Lennusadama renoveerimisest „Lennukuurist muuseumiks“.

11. mai õhtusel sünnipäevapeol tuleb ettekandele tuntud lavastaja Sasha Pepeljajevi spetsiaalselt Lennusadama sünnipäevaks loodud suurejooneline etendus „Armastus ja tehniline progress“, Gerni allveelaeva koopia lastakse vette etenduse finaalis. Enamik peokülalisi on muuseumikülastajad, kes osalesid Lennusadama korraldatud pildikampaanias, saates fotosid oma Lennusadama külastusest.

Eesti Meremuuseumi Lennusadam avati möödunud aasta 11. mail. 2012. aastal külastas muuseumit 265 000 inimest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.