Meremuuseum kutsub kõiki liituma aktsiooniga „Võitlen koos muuseumiga kevade eest!“

Eesti Meremuuseumi pressiteade, 1.aprill 2013

Eesti Meremuuseumi Lennusadam alustab täna, 1. aprillil võitlust kevade eest ning kutsub kõiki oma panust andma.

„Kardame, et jääs meri oluliselt aeglustab eesti merekultuuri edasist arengut. Kevad on kestnud juba üle 10 päeva ning me ei näe jõulisi talve kadumise märke, selge see, et tuleb ise tegutsema hakata,“ kutsus Meremuuseumi direktor Urmas Dresen kõiki võitlusesse kevade eest.

Lennusadamas algas võitlus kevade eest südaööl, kui vesilennukite angaare soojendav mereküttesüsteem pandi tööle tagurpidi ning seni muuseumikülastajatele sooja tekitanud süsteem alustas soojuse väljapumpamist angaaridest. Sellega püütakse välistemperatuuri tõsta 1-2 kraadi võrra ning meres asuvate torude kaudu merevee temperatuuri samuti paari kraadi võrra. „Esimesed ruutmeetrid angaare ümbritsevast tänavakivist olid tänase tööpäeva alguseks juba sulanud, seega süsteem toimib ja ootame jääsulamise algust,“ selgitas Meremuuseumi haldusjuht Tiit Poller. Seoses sooja õhu väljapumpamisega langeb angaaride sisetemperatuur täna nullini, kuid külastajaid see ei mõjuta. „Oleme aprillis esmaspäeviti suletud, seega külastajad ei pea muretsema – öösel kütame angaarid taas soojaks,“ kinnitas muuseumi haldusjuht.

Lennusadam ei piirdu üksnes mereküttesüsteemi ümberlülitamisega. Täna kell 10 hommikul alustasid muuseumitöötajad Lennusadama akvatooriumi merejää sulatamisega. „Võtsime kodudest kaasa föönid ning kui mereküte sulatab jääd altpoolt, siis meie aitame pealtpoolt kaasa,“ selgitasid muuseumitöötajad üheskoos. „Teeme kõik endast sõltuva, et täna õhtul saaksid laevad akvatooriumist liikuma ning merevaade oleks kevadisem,“ lisasid nad. Muuseumitöötajad loodavad, et akvatooriumis tekkiv soe vesi mõjutab ka ülejäänud Tallinna lahe jäätingimusi ning talv saab aru, et on aeg lahkuda. „Jäämurdja Tarmo tähistab sel aastal oma 50-aasta juubelit ning leiame, et aprillis võiks niivõrd väärikas eas laev küll juba puhata,“ tõid nad välja veel ühe jääsulatamise põhjuse.

Muuseumitöötajad kutsusid ka oma sõpru ja fänne tulema appi jääd sulatama. „Võib tulla näiteks lõunapausil ja kui fööni ei ole, siis on abi ka soojast hingeõhust,“ selgitasid nad ja lisasid, et need inimesed, kes Lennusadamasse tulla ei saa või ei taha, saavad kevade eest võidelda ka oma kodutänaval või kodulähedase veesilma juures. „Kutsume kõiki koduste vahenditega ilma soojendama! Veekogude jääsulatamiseks sobib kenasti kuum vesi, tänavatelt jää eemaldamiseks saab appi võtta föönid ja puhurid. Need on paljudes majapidamistes olemas,“ julgustasid muuseumitöötajad kõiki võitluses kevade eest kaasa lööma.

Aktsiooniga „Võitlen koos muuseumiga kevade eest!“ saab liituda Facebookis: http://www.facebook.com/events/152383261596415

Kõigi kevade eest võitlejate vahel, kes saadavad pildi ning kirjelduse sellest, kus ja millega nad jääd sulatasid või õhku soojendasid, loositakse välja Meremuuseumi ühispiletid. Pildid palume saata: press@meremuuseum.ee või laadida ülesse Facebooki sündmuse lehele. Ühispiletiga on võimalik külastada Meremuuseumi näitusi Lennusadamas ja Paksus Margareetas. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.