BLRT Grupp andis üle veel ühe kalapüügilaeva kere

BLRT pressiteade, 22.08.2012

Augustis andis BLRT Gruppi kuuluv Leedu laevaehitustehas Western Baltija Shipbuilding Taani ettevõttele Karstensens Skibsvaerft A/S üle kalapüügilaeva Cattleya kere. 

WBS Karstensens

Traaleri Cattleya 1080-tonnine terasest kere ehitati Klaipedas Western Baltija Shipbuilding tehases. Laeva ehituse viib lõpule Taani ettevõte Karstensens Skibsværft A/S. Traaleri kere on 69,9 meetrit pikk, 14,2 meetrit lai, laeva süvis on 4,9 meetrit, kiirus – 16,5 sõlme, meeskonna maksimaalne suurus on kuni 12 inimest.

Ehitustööd algasid 2011. aasta oktoobris. Western Baltija Shipbuilding spetsialistid teostasid keretööd, paigaldasid torustiku ning kaablitrassid, põhiseadmed ja -mehhanismid, ning monteerisid laevale uue põlvkonna manööverdamissüsteemid.

Leping nägi ette võimaluse tellida lisaks veel ühe traaleri kere ehitus – tellija jäi tööga rahule ning kasutas nimetatud lepingupunkti. Sellest saab juba neljas projekt, mille Karstensens Skibsvaerft A/S on Western Baltija Shipbuilding spetsialistidele usaldanud. 2010. aastal anti tellijale üle kaheotstarbeline kalapüügilaev Christina E, 2012. aasta märtsis aga kalapüügitraaleri Havsnurp kere.

„Kalapüügilaevade kerede ehitamine on osa strateegilisest restruktureerimisest, mis hõlmab tellimusi alates plokkide seeriatootmisest kuni laevade ehitamiseni „võtmed kätte” põhimõttel. Täna on meile usaldatud kalapüügitraaleri ehitus ettevõttele Gitte Henning, põhjasüvendi ehitamine ettevõttele Rohde Nielsen, pargaste ehitamine ettevõttele EuroStyle ning lisaks ehitab kontsern mitmefunktsionaalseid laevu omaenda tarbeks,“ – rõhutas BLRT Grupi juhatuse esimees Fjodor Berman. “See protsess on väga keeruline ning aeganõudev, kuid me usume edusse,” – lisas ta.

Kere ehitustööde järelvalvet teostas klassifikatsiooniühing Det Norske Veritas, hinnates laeva klassiga +1A1 Ice C.

Western Baltija Shipbuilding on üks Western Shipyard’i 22-st tütarettevõttest, mille aktsiate kontrollpaketi omanikuks on Eesti kontsern BLRT Grupp. Kontserni kuuluvad tütarettevõtted, mis töötavad nii Eestis, Lätis ja Leedus, kui ka Soomes, Norras, Venemaal, Poolas ja Ukrainas. Leedu ettevõtetes töötab ligi 1900 inimest, terves kontsernis kokku aga umbes 4000 töötajat.

Ettevõte Karstensens Skibsvaerft A/S asutati 1917. aastal, ning seda juhib juba viies asutajate põlvkond. Ettevõtte põhitegevuseks on kalapüügitraalerite ehitus ja seadmestus, samuti sõjalaevade ehitamine Taani mereväele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.