Baltic Workboats annab Rootsi rannavalvele üle esimese laeva

Baltic Workboats (BWB) ehitab Rootsi rannavalvele kokku viis laeva, millest esimene antakse üle neljapäeval Nasva sadamas. Laevade ehitamisel kasutati uusi ja suuremat ökonoomsust võimaldavaid tehnilisi lahendusi, mis aitavad hoida kütusekulu kokku ligi 40 protsenti.

Rootsi Coast Guard

Laeva disainisid ja ehitasid BWB insenerid, kes koostöös tellijaga valmistasid ligi aasta kestnud konsultatsioonide käigus ette spetsiaalse laeva projekti, mille järgi algasid 2010. aasta novembris ehitustööd. „Projekti koostamine oli meie jaoks ühelt poolt suur väljakutse, teisalt väga konkreetse eesmärgiga. Rootslaste sooviks oli saada võimalikult ökonoomne ja kasutajasõbralik patrull-laev,“ selgitas BWB juhatuse esimees Margus Vanaselja.“Lõpptulemusena valmiski tänastele vajadustele igati vastav alus, mida on kerge ja mugav käsitleda ning mis võtab oluliselt vähem kütust,“ lisas Vanaselja.

Peamine uuendus puudutab Volvo Penta IPS pööratavaid käiturseadmeid, mida kasutatakse sellise suurusega laeval esmakordselt ja mis võimaldab maksimumkiirusel ligi 40 protsendilist kütuse kokkuhoidu võrreldes traditsioonilise sõukruvidega lahendusega. Laeva lükkab traditsioonilise kahe sõukruvi asemel edasi kuus sõukruvi. Laeva ehitamisel on kasutatud ka varasemast kergemaid materjale ja kerekonstruktsioone, mis võimaldavad saavutada täiendavat kütuse kokkuhoidu. Samuti on laev integreeritud erinevate kliendi infosüsteemidega.

Swedish Coast Guard Swedish Coast Guard

Kõik viis Rootsi rannavalvele ehitatavat laeva on 26,5 meetrit pikad ja 6,2 meetrit laiad ning võimaldavad sõita kiirusel kuni 32 sõlme.

Laevade tellijaks on Rootsi rannavalve (Swedish Coast Guard), kes hakkab laevu kasutama piirivalve-, politsei-, migratsiooni-, pääste- ja tollitöödel.

Lepingu kogumaksumus on 17 miljonit eurot, millest ühe laeva hind on 3,4 miljonit. Viimane laev antakse rootslastele üle 2013. aastal.

Eesti Kaitsetööstuse Liidu tegevjuhi Andres Parve sõnul on BWB näol tegemist strateegilise kaitsetööstuse valdkonna ettevõttega Eestis. „Kaitseotstarbeline laevaehitus on kujunenud üheks Eesti Kaitsetööstuse Liidu ja kaitsetööstuse prioriteetseks valdkonnaks, mille parim näide ja tunnustus on Rootsi rannavalvele üleantav laev,“ ütles Andres Parve. „Kaitsetööstus on keeruline valdkond, mida eristab teistest tööstusharudest kindel spetsiifika, milleks on näiteks toodangu piiratud kasutajatering, erandlik ekspordirežiim, kõrgendatud tööstusspionaažioht ja kõrgendatud turvanõuded.  BWB poolt saavutatu on märkimisväärne verstapost kogu Eesti kaitsetööstuse arengus,” lisas Parve.

Esimese laeva pidulik üleandmine Rootsi rannavalvele toimub homme, 24. mail kell 12.30 Saaremaal, Nasva sadamas. Rootsi rannavalvest on lubanud laeva vastu võtma tulla Rootsi rannavalve asedirektor Hans Linqvist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.