Maailmatasemel kogemused: regattide juht Alan Green esines Pärnu Jahtklubis

Eluaegne avamerepurjetaja, ohutusspetsialist ja maailma tippregattide korraldaja Alan Green väisas Eestit ning viis Pärnu Jahtklubis läbi esimese spetsiaalselt purjetajatele mõeldud ohutuskoolituse.

Alan Green Pärnu Jahtklubis
Alan Green Pärnu Jahtklubis

Millistel eesmärkidel te Eestit külastasite?

Minu peaeesmärk oli edendada siin avamere enesepäästeoskusi vastavalt ISAFi (Rahvusvaheline Purjetamisliit) õppekavale. Samuti kasutasin võimalust, et kohtuda oma sõpradega Veeteede Ametist (Rene Sirol ja Dan Heering), kes on mu kaasdelegaadid IMOs (Rahvusvaheline Mereorganisatsioon) Londonis.

Mis on olnud teie raskeim olukord merel?

Alan Green Lennusadamas
Alan Green koos autoriga

1979 aasta Fastneti regatt, millel olin esimest aastat peavõistlusjuht. Raskete olude tõttu hukkusid seal inimesed. Pidin tegelema ühelt poolt nii kadunute meeskonnaliikmete, omaste ja sõpradega kui teiselt poolt ka meediaga, kes sensatsiooni taga ajas – karmid ülesanded mõlemad. Mul oli õnne omada enda ümber võrratut toetavat tiimi, kellele olen tänulik tänaseni.

Pikim meresõit?

Pikim regatt, mida juhtinud olen, oli 24 000miiline non-stop ümber maailma purjetamise võistlus Oryx Quest, mis algas Katarist Pärsia lahelt. Sellest 2005. aastal toimunud regatist võtsid osa mõned väga suured mitmekerelised jahid ja see oli esimene ümberilma sõit, mis algas Araabiamaadelt.

Alan Green koos Urmas Dreseniga
Alan Green koos Urmas Dreseniga

Kas Eestis võiks toimuda mõni avamerepurjetamise suurüritus?

Kahtlemata on Eesti suuteline võõrustama maailmaklassi purjetamisüritusi – eks ole seda ka juba juhtunud, täpsemalt näiteks 1980. aasta OM Pirital. Tallinna laht on hea looduslik sadam ja uuel purjetamiskeskusel Noblessneris on tõelist potentsiaali. Samuti pakub huvi ka Pärnu oma suurepärase klubihoone ja kaldapealsete rajatistega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.