Omaani Sultani stipendiumiga Atlandile purjetama

Alates 2011. aasta kevadest on Eesti noortel oma purjeõppeorganisatsioon Eesti Noorte Purjeõppeselts “STA Estonia”, kelle eesmärgiks on luua kõikidele noortele võrdsed võimalused avamerepurjetamisega tegelemiseks. See ei tähenda mitte ainult võimalust minna Tallinna lahele lõbusõidule – Eesti Noorte Purjeõppeselts on organisatsioon, mille liikmeteks astuvad noored, kes tahavad merd sõita, õppida purjetama, osata laeva hooldada, hoida ja remontida, osaleda kaugpurjetamisel, omandada selleks vajalikke teadmisi ja oskusi.

Noor meeskond logiraamatut täitmas

Eesti rahvuslikul purjeõppeorganisatsioonil on lisaks ülalnimetatule veel üks oluline eesmärk – esindame Eestit rahvusvahelises purjeõppeorganisatsioonis Sail Training International (STI).

2012. aastal on meil  koostöös  STI-ga esimest korda võimalus anda välja Omaani Sultani stipendiumid neljale Eesti noorele.
Omaanil, nagu ühele korralikule mereriigile kohane, on korralik purjeõppeprogramm ja oma kolmemastiline purjeõppe parklaev SHABAB OMAN, mis noori merele purjetama viib ja on ühtlasi sultanaadi ujuvaks esinduseks välisriikides, mida külastab. Omaan on otsustanud toetada STI vahendusel ka teiste riikide noori, kes tahavad purjetamist õppida ja läbi purjeõppe eluks kasulikke ja vajalikke kogemusi, uusi sõpru ja tuttavaid saada.

Omaani Sultanaat toetab STI kaudu noori amatöörpurjetajaid kokku 50 000 euroga. STI jagab välja  purjetamisstipendiumid, et toetada noori, kes soovivad osaleda purjeõppealuste avamereregattidel The Tall Ships Races 2012. Noorel, kes kandideerib Omaani stipendiumile ja täidab kõik STI seatud kandideerimiseks vajalikud tingimused, on võimalus saada ühekordset toetust 500 €. Iga STI liikmeks olev rahvuslik purjeõppeorganisatsioon, nagu on seda ka Eesti noorte Purjeõppeselts “STA Estonia”, said 4 stipendiumit, mis on eraldatud vaid meie kaudu kandideerivatele noortele. Samas ei ole välistatud, et stipendiumi saab sel aastal rohkem kui 4 Eesti noort.

Millega tegelemiseks toetust antakse ja mis on PURJEÕPE?

Purjetasime Lysefjordis - kuna tuul puhus pikki fjordi tegime ka palju purjetööd
Purjetasime Lysefjordis - kuna tuul puhus pikki fjordi tegime ka palju purjetööd

Lühidalt tähendab see, et sadamas asub purjeka pardale nooruk, kes ei pea olema merega kuidagi seotud, tal ei pruugi olla meresõidust aimugi. Järgnevate päevade jooksul on see sama noor inimene purjeka meeskonna liige ja meresõidu käigus omandab põhimeeskonna käe all uusi oskusi ja vajalikke teadmisi. Pikemalt lahti rääkides, tegu on läbi ja lõhki õppesõiduga. Pardale astuvale noorele on vaid üks ootus, tal peab olema tahtmine merd sõita ja ennast proovile panna. Uuele meeskonnaliikmele näidatakse, kus asub laevas kõik oluline – koi, kus magada, kus on kambüüs ja mess, kus asub päästevarustus ning kelle õpetusi ja käske kuulama peab. Enne merele minekut tehakse selgeks ohutusreeglid ja käitumine laeval, tutvustatakse laeva ja kõiki vahendeid, millega tööd tegema peab ning õpetatakse, kuidas seda tööd ohutult teha.

Noorele purjetajale on esimene purjede all veedetud nädal ka eneseavastamise aeg. Alustades sellest, et ta peab saama hakkama ilma mobiiliside, interneti ja muude koduste mugavusteta, nägema enda ümber vaid merd, ilma et maa paistaks, ärkama vahti päeval ja öösel, tegema süüa, pesema nõusid, täitma kapteni ja  laevaohvitseride korraldusi ning käske ja olema meeskonna liige. Olla meeskonnaliige, see tähendab palju kohustusi ja kindlasti ka hetki, kui tuleb oma ego maha suruda ja meeskonna heaolu ja hüvang endast ettepoole seada.

Miks siis ikkagi minna purjeõppelaevaga purjetama?

Vastus sellele küsimusele peitub ühest tuntud filmist pärit lauses:

That’s what a ship is, you know. It’s not just a keel and a hull and a deck and  sails, that’s what a ship needs but what a ship is… what the Black Pearl  really is… is freedom.”

(Tõlge: “Sa tead, mis on laev. See ei ole ainult üks kiil ja üks kere ja tekk ja purjed, need on ainult laeva osad, aga mis laev…mis Black Pearl tegelikult on… see on vabadus.”) Õige vastus on vabadus. Seilates mööda merd tunnetad avarust ja vabadust minna kohtadesse, kuhu Sa muidu kunagi ei saa. Kuid ka see on vabadus, mille saavutad ületades endale pandud piire, saades hakkama nii tormis kui tuulevaikuses, purjetades mööda meresid, kus on sajandeid seilanud meremehed, olgu siis tegu maadeavastajate, sõjaväelaste, kaupmeeste või piraatidega. See on elamus, mille saab kokku võtta ühe lausega “ELU MUUTEV KOGEMUS”.

Kui siiani pole tekkinud soovi seljakotti kokku pakkida ja rändama minna, siis pole edasine oluline. Aga kui tekkis sisemine rahutus ja soov maailma avastada ning näha paiku, kuhu niisama ei satu, siis loe edasi ja tule võta osa 2012. aasta suve suurimast seiklusest.

Seiklusest osa saamiseks on mitmeid võimalusi.

Need, kes on vanemad kui 25 aastat ja tahavad purjeõppelaevadel purjetada, saavad küsida infot The Tall Ships Races 2012  regati kui ka osalemise tingimuste kohta meiliaadressilt info@staestonia.eu. Kui liitute meie fännidega Facebooki lehel, olete kursis kõikide suurte purjelaevade pakkumiste ja Eesti jahtide sõiduplaanidega.

Kui oled vanuses 16-25 eluaastat, siis vaata, kuidas saab kandideerida Omaani Sultani Stipendiumile. Kui tahad purjetada ka juhul, kui stipendiumile ei kvalifitseeru, siis anna endast märku info@staestonia.eu ja liitu meie Facebooki fännidega, et saada kõige värskemat infot Eesti Noorte Purjeõppeseltsi tegemistest ja rahvusvahelistest purjeõppevõimalustest ning uudiseid.

Omaani Sultani Stipendiumile kandideerimiseks pead tegema järgmist:

  • esiteks peab minema Eesti Noorte Purjeõppeseltsi Facebooki lehele www.facebook.com/sta.estonia ja vajutama “like/meeldib”

Kõigi küsimustega võib pöörduda Eesti Noorte Purjeõppeseltsi “STA Estonia” poole meiliaadressil info@staestonia.eu.

Lisainfo The Tall Ships Races 2012 regati kohta leiate siit.

Vaata rohkem pilte Eesti Noorte Purjeõppeseltsi pildialbumist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.