Huvilised on oodatud allveelaeva LEMBIT väljavintsimisele

Homme varahommikul saab teoks see, mida on kaua oodatud, kuid raha ja ruumi puudusel on jäänud teostamata. Nimelt tõmmatakse allveelaev LEMBIT kuivale maale. Esialgu küll kai peale, kuid mõne aja pärast juba vesilennukite angaari, kus ta leiab auväärse koha uues ja suurepärases muuseumis.

Kõik huvilised on oodatud öisele allveelaeva väljavintsimisele kaasa elama!

Lembitu teekond Lennusadamas
Lembitu teekond Lennusadamas

Laeva väljavintsimisega alustatakse niipea kui viimane kiirlaev on sadamasse jõudnud ning selle liikumisest tingitud lainetus sumbunud. Reaalselt allveelaeva liikumist kaldale näeb kuskil kella 0400 paiku hommikul. Kaldal on LEMBIT tõenäoliselt kuskil kell 0700.

Allveelaev “Lembit” tuuakse välja mööda spetsiaalselt selleks otstarbeks Lennusadamasse ehitatud kaldteed ehk slippi. Slipi kogupikkus on 100 meetrit ning kaldenurk 1/20.

Allveelaeva alla ning kaldtee vahele astetatakse õhkpadjad. Need on 6-8 kihilised Evergreen Martimine pontoonid, mis on valmistatud Hiinas ning on mõeldud laevade veeskamiseks ja ülestoomiseks. Ühe pontooni pikkus on 8 meetrit ja läbimõõt täispuhutult 1,5 meetrit. Laev toestatakse pontoonidele 37 m ulatuses piki allveelaeva põhjal asuvat jäika kiilu. Kokku on kasutusel 16 pontooni, korraga on laeva all keskmiselt 8-12 pontooni.

Tõmbeseadmena kasutatakse T54 baasil ehitatud vintsiga varustatud soomustransportööri BTS-4. Maksimaalne vajalik tõmbejõud kaldteel on ca 120 tonni. Tanki enda tõmbejõud on 35 tonni ning läbi plokisüsteemi saavutatakse piisav jõud, et panna allveelaev pontoonidel liikuma.

Laeva esialgne süvis on -3.1 m, slipi abil tõstetakse laev 1.5 m kõrgusele ja hilisemal maismaa transpordil kuni 2.75 m kõrgusele.

16. mai hommikul langetas merevägi pidulikul tseremoonial mereväe lipu allveelaeval Lembit, millega ta arvati välja mereväe laevastikust.

Allveelaeva tehnilised andmed:

veeväljasurve: 600 tonni
kogupikkus: 59,5 meetrit
süvis: 3,1 meetrit

Allveelaev LEMBIT ja Dan
Allveelaev LEMBIT ja Dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.