Logistikafirmad käisid tutvumas Viini Sadamaga

Jaanuari lõpus Austriat külastanud Eesti Logistikaklastri liikmed käisid tutvumas Viini Sadama ja WienCont konteinerterminali teenustega.

Austria ida-lääne hub
Austria ida-lääne hub

Klastri juhi Urmas Kõivu sõnul oli koos WKÖga (Wirtschaftskammer Österreich) korraldatud õppereis vajalik nii Austria kui Eesti poole ettevõtjatele. „Tutvustasime Austria logistikaettevõtete esindajatele Eesti sadamate ja raudtee võimalusi ning saime mitmeid kasulikke kontakte, mida meie klastri liikmed saavad oma igapäevatöös edasi arendada,“ selgitas Kõiv.

„Suured ja hästitoimivad majanduskeskused on kohad, kus tahame Logistikaklastri õppereiside raames oma teadmisi täiendamas käia. Seekord said klastri liikmed põhjaliku ülevaate Viini Sadamast kui multifunktsionaalsest teenusettevõttest, mis opereerib Austria suurimat vabasadamat,“ lisas Kõiv.

Viini Sadam käitleb aastas u 12 miljonit tonni kaupa, sellest 50 protsenti liigub mööda maanteid, 35 protsenti raudteetranspordi ja 15 protsenti jõetranspordiga. Viinist väljuvad konteinerrongid Euroopa tähtsamatesse sadamatesse – Hamburgi, Bremenhavenisse ja Rotterdami ning Ida-Euroopa jaotuskeskustesse – Bratsilavasse ja Budapesti.

Viini Sadama 350 hektari suurusel pindalal asub lisaks operaatorettevõttele Wiener Hafen enam kui 120 ettevõtet ja sadam annab tööd ligi 5000 inimesele. Soodne asukoht – 2000 km Mustast merest ja 1500 km Põhjamerest – annab eelise olla multimodaalne Austria logistikakeskus, mis ühendab endas maantee-, raudtee- ja meretranspordi kombineeritud võimalused. Tänu 1992. aastal valminud Reini-Maini-Doonau kanalile toimib Viini Sadam ida-läänesuunalise hub’ina, mis võimaldab kaubaomanikele pääsu 700 miljoni tarbijani.

Viini Sadama tütarettevõte WienCont opereerib üht suurimat ja modernsemat Euroopa sisemaasadamas asuvat konteinerterminali, kus on seitse laadimisliini. Neli liini võimaldavad laadimist otse raudtee poolt, mis aitab muidu ümberlaadimisele tehtavaid kulusid kokku hoida. WienConti Viini terminalist väljub nädalas enam kui 100 regulaarliinil sõitvat rongi.

Eesti Logistikaklaster on ühisprojekt, mis keskendub liikmete rahvusvahelisele turundusele, Eesti logistiliste eeliste tutvustamisele sihtturgudel, vabasid ressursse hõlmavale tootearendusele, logistikaalastele haridusküsimustele ning ettevõtete koostööle IT vallas.

Klastri projekti toetab 12,8 miljoni krooniga EAS Euroopa Regionaalarengu programmi raames.

One thought to “Logistikafirmad käisid tutvumas Viini Sadamaga”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.