Tallinna Sadam planeerib koos Ukraina partneriga rajada Paldiskisse toornafta rafineerimistehase

ASi Tallinna Sadam ja Ukraina firma DMSS esindajad tutvustasid eile Paldiski linnavalitsuses ideed rajada Paldiski lõunasadamasse toornafta rafineerimistehas, mis looks esimeses etapis 200 uut kvalifitseeritud töökohta, oleks tervendavaks konkurendiks nii Balti riikide kui Skandinaavia autokütuse turul ning suurendaks piirkonna energiavarustuse sõltumatust.

Tallinna Sadama ning DMSS-i poolt allkirjastatud eelkokkuleppe kohaselt maksab rafineerimistehase esimese etapi väljaehitamine ca 1,5 miljardit USA dollarit. Tallinna Sadam peaks omalt poolt rajama Paldiski lõunasadamasse uue kai ning teostama sadama akvatooriumis süvendustöid. Tehase esimese etapi ehitamine kestab kaks aastat ning valmides on tehas võimeline ümber töötlema kolm miljonit tonni toornaft at. Tehase lõplikul väljaehitamisel kasvaks see number ligikaudu kuue miljoni tonnini aastas ning täismahus töötades võib tehas anda tööd kuni 1000 inimesele.

Ukraina firma DMSS esindaja Oleg Sukhanovi sõnul tekiks uue tehase valmides ka suurem vajadus vastava ala spetsialistide järele, mistõttu planeerivad DMSS ja Tallinna Sadam juba tehase rajamise ajal tihedamat koostööd vastavaid erialasid õpetavate haridusasutustega Eestis.

ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul on see projekt loomulikult oluline Tallinna Sadama jaoks kuid tõenäoliselt laiemalt k a kogu Eesti majanduse jaoks. „Rafineerimistehase rajamine ja valmimine hõlmaks suurt osa Eesti logistikasektorist ning oleks äärmiselt oluline kogu riigi ekspordi tulevikku silmas pidades,“ ütles Kaljurand.

Paldiski linnapea Kaupo Kallase sõnul tähendaks tehase rajamine Paldiskisse kogu regioonile uue hingamise andmist kuna tänu tehasele tekib siis piirkonda lisaks tehases loodavatele töökohtadele ka olulistelt rohkem vajadusi lisateenuste ja seda kaudu ka töökohtade järele, mis oleks Paldiski linna arengu seisukohalt ülioluline.

Korporatsioon DMSS (Donbasmontažspetsstroi) ühendab rea Ukraina ja Venemaa tööstusehitusettevõtteid, mis spetsialiseeruvad ehitus-, m onteerimis-, käivitumis- ja seadistustöödele ning ettevõtete moderniseerimisele ja rekonstrueerimisele erinevate tööstusharudes nagu metallurgia-, masina-, tsemendi-, nafta-, kerg-, põllumajandustööstus jne. DMSS omab kogemusi rohkem kui 5000 tööstusettevõtete ehituses Ukrainas, Venemaal, SRÜ riikides ja välismaal. DMSS loodi 2003. aastal praeguse peadirektori Oleg Sukhanovi eestvedamisel mitme spetsialiseeritud Ukraina ja Venemaa ettevõtete ühinemisel. DMSS-i peakontor asub Donetskis. Ettevõte annab tööd 600 inimesele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.