Purjetajad MMi ootusärevuses

Käesoleva nädala lõpus algavad Marinepool Melges 24 maailmameistrivõistlused. Tallinna lahele, Moskva olümpiaregati toimumiskohta, tulevad kokku tipp-purjetajad  Euroopast, Lõuna-Aafrikast ning Jaapanist. 4.-11. augustil sõidavad MMi regatil kolmelt kontinendilt, 18 eri riigist kokku 84 meeskonda.

Marinepool Melges 24 klassi meistrivõistlused toovad Eestisse nii harrastuspurjetajad kui selle ala professionaalid ja staarid. Professionaalide arvestuses võistlevad tuntud olümpiapurjetajad, America’s Cupi sõitjad, eelmised EMide ja MMide võitjad ning matchrace distsipliini maailma edetabeli tipud.

Üheks favoriidiks pakutakse tugevalt esindatud Melgese-maalt Itaaliast valitsevat Melges 24 Euroopa meistrit ja 2008. aasta maailmameistrit UKA UKA Racing teami (ITA), kelle kapten on Lorenzo Bressani. „Saabusime Tallinnasse juba Eesti MV ajaks (30.-31.07), et võistlusala tundma õppida. Peame silma peal hoidma kohalikel, nagu näiteks Tõnu Tõniste Lennyl, kes pikka aega võistles tipus 470 klassis ja tunneb võistlusala hästi,” kinnitas Bressani oma jaanuaris alanud MMi ettevalmistusperioodi tõsidust.

Medalikohale pretendeerib ka 2001. aastal MMi võitnud Šveitsi võistkond Blu Moon legendaarse kipperi Flavio Flaviniga. Viimase paari aasta jooksul käib Melges 24 fliidis Bressani ja Flavini vahel eri võistluspaikades üle kogu maailma pidev duell. Paljutõotavalt roolivad veel Alberto Bolzan Hurricane – Murphy&Nye ja Ricardo Simoneschi Audi jahtidelt. Samuti lisab itaallaste ja šveitslaste profitiimide konkurentsile teravust Lõuna-Aafrika matchracer, esimest aastat Melgesel sõitev Ian Ainslie. Lootust esikümnes kohta võtta evivad Sloveenia meister Paikea tiim Peter Podunavaci kaptenikäe all ja meie endise olümpiapurjetaja Peter Šaraškini reibas ZUXU tiim.

Põhjamaade võistlejaist on  tugev potentsiaal Norra võistkonnal Full Medal Jacket (eelmisel aastal Melges 24 MMil USAs, Annapolises kolmas), kelle roolimees Eivind Melleby on maailma ränkingus Star klassi jahil 24. ja kes mai alguses Hyerese maailmakarika etapilt sama klassi võiduga naases.

Harrastuspurjetajate arvestuses (Corinthian division) võistleb 40% registreerunud tiimidest ning nende hulgas on esindatud mitmeid andekaid purjetajaid ja kuulsaid nimesid. Tiitleid saavad nii profid kui „korintlased” vastavalt oma laevastiku punktiarvestusele eraldi, kuid stardivad ja võistlevad kõik koos.

Just harrastustiimide laevastiku heitlus tõotab tulla põnev ja seda ka üldarvestuses proffide kohti ohtu pannes. Näiteks võitis Storm Capital Sail Racing Team norraka Øivind Jahrega roolis eelmisel aastal harrastuspurjetajate EMi ning  2008. aastal MMi. Eesti jahtidest pakuvad tugevat konkurentsi Tõnu Tõniste juhitud Lenny, kes käesoleval aastal saavutas Volvo Cupi teiselt etapilt üldarvestuse 4. koha.  Samuti 2009. aasta Põhjamaade meistri Tiit Vihuli Rock City, endise olümpiapurjetaja Peter Šaraškini Zuxu ja Eesti värskeima Melges tiimi 4energia roolimees Erki Melts, kes koduvetel kõik oma oskused mängu panna tahavad. Konkurentsi pakuvad neile SUI purjetähisega Michael Good Zeroeight nimelisel jahil, itaallane Mario Ziliani Fishdogi pardal ja Ukrainast pärit Star-klassi olümpiapurjetaja Vasyl Gureyev Barmaleyl.

Tõnu Tõniste hinnangul saavad MMil üldarvestuses favoriitideks itaallased, kes on väljas koguni 16jahilise eskadrilliga, kuid paljutõotavat sõitu võivad teha teisedki.„Tallinnasse on saabumas värskeid Melgese purjetajaid. Näiteks on suurt potentsiaali-jaapanlasest 470-klassi olümpiapurjetajal Tetsuya Matsunagal ja Lõuna-Aafrika purjenumbri all seilaval Ian Ainsliel,” ütles Tõniste.

Võistlusi korraldab ESS Kalev Jahtklubi koostöös Soome-Eesti Melges 24 Klassiliiduga.

Melges 24 maailmameistrivõistlustele registreerumine algab 4. augustil, proovisõidud toimuvad 5. ja 6. augustil. 12 kavasolevat sõitu meistritiitlile peetakse laupäevast, 7. augustist kuni neljapäeva, 12. augustini.

Melges 24 maailmameistrivõistlusi toetavad:

Tiitlisponsor ja ametlik purjetamisriiete sponsor – Marinepool
Ametlik hotell – Pirita TOP Spa Hotel
Ametlik reisi- ja majutuspartner – ReisiEkspert
Ametlik laevatranspordi partner – Tallink
EAS Enterprise Estonia

Euroopa kultuuripealinn Tallinn 2011

Tallinna linn
KSA Silmakeskus

LTT

Brandfactory

Ametlik kodulehekülg http://worlds2010.fi/

Klassiliidu koduleht www.melges24.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.