Vana Kalasadam pildis ja südames

Pildistatud küll 3 aastat tagasi, aga sellele vaatamata oleme 21. sajandi esimese kümnendi lõpus täpselt samal kohal, kus viimased 15 aastat. Vana Kalasadam on Eesti ja Tallinna poliitilise võimu häbiplekk ja nukker monument sellest, mis seisus on Eesti sadamad ja kogu merendus. Vana Kalasadama ala on aga kinnisvaraarendaja käes, kes on eelkõige huvitatud sinna elamute ehitamisest, hea küll, jahisadam kah tulemas. Plaanide järgi läbib aga vanalinna ja kalasadama vahelise ala tulevikus hoopis automagistraal Põhjaväil, lõigates linna mereäärest. Nüüd kinnisvaramulli lõhkedes ei ole ei ühte ega teist, sadamast rääkimata. Isegi Tallinna merepäevadel välditakse seda ala ja on hoopis prügila.

vana kalasadam

VAADE Tallinna lahele Vanast kalasadamast

Fotode autor Tuljo Randmaa, allikas: tuljo.com

Loe ka MIKKO FRITZE: Kalasadam – uus anonüümne magala? 14.10.2008

Kõige hullem, mis võib juhtuda, on see, kui kokkuleppele jõudmata lüüakse plank ette ja kogu piirkonna areng jääb jälle aastateks soiku. Ei maju ega promenaadi, kohvikuid ega jalgrattateid, mitte midagi, ainult järjekordne tühermaa, mis meelitab narkomaane ja soodustab kuritegevust. Kes garanteerib, et järgmine detailplaneering tuleb parem? Niisiis, tuleb leida antud detailplaneeringut aluseks võttes sobiv lahendus, kaasates rahvusvahelist tasandit, et Tallinnast saaks jälle merelinn, nagu ta ikka on olnud. Tallinlased on väsinud ilusa rannapromenaadi ootamisest ja tulevikku lükkamisest.

Õnneks eelmise aasta oktoobris detailplaneering tühistati ja otsustati teha rahvusvaheline konkurss. Aga asjad venivad. Konkursist pole midagi kuulda…

Tallinna 2000 a üldplaneeringu järgi planeeriti sinna hoopis Tallinna Tuletõrje- ja Päästeametile umbes 30 m kaikoht õlitõrjevarustuse jaoks… Niiet kustpoolt tuul puhub?

Kunagi kees siin elu

Üks väike krundike

Selline on Tallinna mereäär!

Jalutaja vanas kalasadamas

Vaade vanast kalasadamast

Vrakk, mis paistab, oli kunagi uhke mootorpurjelaev Ristna, mis muuli ehitusel põhja lasti ja kive täis laoti. Nüüd on meri muuli ära kandnud. Loe vrakist ajakirjast Navigaator, lk 8.

Mairold

meremees ja sulesepp

One thought to “Vana Kalasadam pildis ja südames”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.