Kuum jääpurjetamine

ice_yldine_meeleolu

Haapsalus, Tagalahel, sõideti möödunud nädalavahetusel purjekatega – sellistega, mis liiguvad tuulest kasvõi kolm korda kiiremini ja mil uisud jalas.

 Oma sõiduvahendeid näitasid ja andsid testida nii Eesti jääpurjetamise Grand Old Man Vaiko Vooremaa kui ta poeg Argo. Vaiko neljakordne Euroopa meistritiitel ja jätkuvad Eesti esivõistluste võidud ning kogemused teevad ta noortele kättesaamatuks. Vastus küsimusele, et kuidas vanameistrist mööda panna, tuli lihtne: „Neil tuleb enne niisama vanaks saada”.

Proffid meenutasid omavahel aegu, kui Tallinna all veel jääd ja jääpurjetamist oli ning asjad ohtlikuks kiskusid: „Kord tuli äkki selline lahvandus, et kuidagi ei pääsenud maale tagasi. Hüppasin, kelk järel, jääpangalt pangale ja lõpuks tuli kogu purjekas üle muuli vedada. Kööp sõitis suurde jäärüsisse aga tala alt.”

DN klassi jääpurjekas on valdavalt männipuust korpusega, kerge, 22 kg kaaluva kerega kiire sõiduriist. Võistluspurjekal 6,5 m2 puri ja komposiitkiust mast. Põhja-Ameerikas ja Euroopas populaarse DN-i originaal pärineb Ameerikast, Eestisse tõi selle Jüri Šaraskin. Klassile korraldatakse nii Euroopa kui Maailmameistrivõistlusi, millel eestlased läbi aegade hästi esinenud.

ice_ArgoVooremaa_opetab_soitmaice_veteran

Tekst: Külli Haav
Pildid: Külli Haav & Allan Randmaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.