Loksa linnavolikogu nimetas Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller’i linna aukodanikuks

Mõtlesin, et vaatan, mis kodulinnas on vahepeal ka huvitavat juhtunud. Varem sai vürtsiga kaetud uudiseid ikka Sandri blogist loetud. Nüüd on pikka aega seal juba vaikus olnud. Kahjuks.

Avastasin, et Loksa linnavolikogu on kuulutanud linna aukodanikuks taanlase Arnold Mærsk Mc-Kinney Mølleri:

„ARNOLD MǼRSK MC-KINNEY MØLLER on sündinud 13. juulil 1913. Ta on Taani laevandusmagnaat ja miljardär. Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller sai jõukaks pärimise teel. Tema isa ja kaptenist vanaisa ostsid 1904. aastal kasutatud auriku, mille ristisid oma kodulinna järgi Svendborgiks. Esimene kontor asus nende kodumajas. Esimest korda jõudis Møllerite laev Ameerika sadamasse 1913. aastal.

Arnold Peter Møller sai A.P. Moller-Maersk Groupi partneriks 1940.aastal. Praeguseks on Taanis asuva peakorteriga A.P. Moller-Maersk Group maailma suurim konteinervedudega tegelev laevakompanii. 55% aktsiatest kuulub ettevõttele aluse pannud Møller´i perekonnale. Selline aktsiapakk annab perekonnale 75% hääleõigusest. Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller asus firmat juhtima 1965. aastal, kui tema isa 88-aastasena suri.

Praegu võib Maerski seitsmeharulise tähega firmamärki kohata enam kui sajas riigis. Lisaks laevandusele tegeleb kontsern nafta- ja gaasitootmise, lennunduse, laevaehituse ja kaubandusketi pidamisega. A.M. Mc-Kinney Møller astus tegevdirektori kohalt tagasi 1993. aastal, kuid kuni 2003. aastani oli ta juhatuse esimees. Siiani kontrollib ta isiklikult olulist osa kompanii aktsiatest.

1994. aasta mais erastas A.P. Moller-Maersk Group´i kuuluv Odense Steel Shipyard Ltd. Loksa Laevatehase AS-i. 15 aasta jooksul on tehas olnud pea 1/3 linnaelanikele stabiilseks ja heaks tööandajaks. Nende aastatega tehasesse investeeritud ligi pool miljardit krooni on võimaldanud omanikel mitte ainult teenida kasumit, vaid ka suurendada kordades tootmismahtusid ja tööviljakust, mis omakorda on võimaldanud tõsta 8 kordseks ka töötajate keskmise palga! Tehase areng on oluliselt parandanud linnaelanike elatustaset, muutnud nad maksejõulisemaks ja selle läbi tegusamaks ka Loksa omavalitsuse.

Suuresti "Papa Møller´i" kapitalile kuuluvast Loksa laevatehasest on kujunenud Loksa linnale abivalmis sotsiaalpartner. Ettevõte on tõhusalt toetanud linna haridusasutusi, kultuuri- ja sporditegevust, mille eest pälvis 2008. aasta kevadel Harjumaa Aasta Toetaja 2007 tiitli.

Möödunud aasta lõppes sündmusega, mille nimel kohalik võim oli juba aastaid tööd teinud – laevatehas andis omavalitsusele üle linna puhastusseadmed, mis võimaldab meil astuda järgmised sammud linna vee- ja kanalisatsiooni arengukava elluviimisel. A.M. Mc-Kinney Møller on tuntud filantroop.

Tema perekonna käsutada on kaks fondi, milledest on eraldatud toetusi nii Taani kui ka välismaale. 25. jaanuril 2008 eraldas A.P. Møller Sotsiaalfond Loksa Lasteaia renoveerimiseks 2,4 miljonit Taani krooni. A.M. Mc-Kinney Møller andis toetussummale isikliku nõusoleku. Leiame, et Arnold Mærsk Mc-Kinney Møller, panustades Loksa linna elanike heaolusse ja tulevikku, väärib Loksa linna aukodaniku nimetust.“ 

Loksa linn on varem aukodanikuks valinud Ulve Mardisalu, Ilme Adamsoni, Juri Grilli,  Tiit Kivila, Heino Põldveri, Eino Pärna. Mul on olnud au tihedamalt kokku puutuda nelja inimesega sellest nimekirjast, kes kõik on mõjutanud minu elu kulgemist pikemas perspektiivis…positiivselt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.