Tallinna Sadamat läbis 2008. aastal rekordarv reisijaid

Tallinna Sadama pressiteade (08.01.2009)

Tallinna Sadama sadamaid külastas mullu kokku 7'248'123 reisijat, mis on 11% rohkem kui 2007. aastal ning ettevõtte kõigi aegade rekord! Põhilise osa reisijatest andsid tavapäraselt Tallinn – Helsingi liin (6'060'674 reisijat) kasvuga üle 10% ning Tallinn – Stokholmi liin (777'113 reisijat) 14% kasvuga aastas.

Kruiisireisijate arv kasvas 2008. aastal 28%. Tallinnat ja Saaremaad külastas kokku rekordarv kruiisireisijaid (377'522 inimest). Kruiisilaevadel saabusid Eestit külastama peamiselt ameeriklased, inglased, sakslased ja hispaanlased. Kokku oli külastajate hulgas tervelt 147 erineva riigi kodanikke, eksootilisematest riikidest olid esindatud näiteks Aruba, Myanmar, Guajaana, Saint Kitts & Nevis, Grenada jt.

ASi Tallinna Sadam juhatuse esimehe Ain Kaljuranna sõnul on heameel tõdeda, et üldine madalseis maailma majanduses ei ole seni veel oluliselt tunda andnud reisilaevandusele kogu Läänemere piirkonnas.

"Pigem vastupidi – möödunud aastal peeti just Läänemere piirkonda maailmas kiireimini kasvavaks kruiisituruks, mis oma mahult jääb alla vaid Kariibi ja Vahemere kruiisiturgudele," tõdes Kaljurand.

Samuti on Kaljuranna sõnul reisilaevanduse arengut positiivselt mõjutanud laevafirmade teenuste kvaliteedi märgatav paranemine – möödunud aastal tuli Tallinn-Helsingi liinile tervelt kolm uhiuut laeva, mis koos varasematega on viinud laevasõidu oma mugavuselt ja paindlikkuselt täiesti uuele tasemele.

Negatiivse külje pealt tõi aga Kaljurand välja mitme reisilaevaoperaatori tegevuse peatamise tänu kõrgetele kütusehindadele ning tihenenud konkurentsiolukorrale. Seetõttu vähenes laevakülastuste arv üle 16 protsendi võrreldes 2007. aastaga.

"Kuivõrd enamuse ettevõtte tuludest moodustavad sadamatasud, mis on otseselt seotud sadamat külastavate laevade arvu ja suurusega, siis surve meie tulubaasile saab olema märgatav," tõdes Kaljurand. "Muutunud olukorras maksimaalse tulemuse saavutamiseks keskendub sadam käesoleval aastal senisest veelgi enam efektiivsuse tõstmisele ning valmistub alternatiivsete tuluallikate potentsiaali paremaks ärakasutamiseks järgnevatel aastatel näiteks Vanasadama kinnisvaraarenduste vms. näol"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.