Vuosaari sadam valmis

28. november 2008 on Soome lahe sadamamajanduse jaoks ajalooline päev. Ametlikult avatakse Vuosaari sadam, mis ehitati Helsingi idapoolele eelkõige selleks, et kesklinna sadamate koormust vähendada ja kogu Soome jaoks kasvatada kaubavahetust ja transiiti. Ka uus reisiterminal ootab reisijaid.

RO-RO kaup haarab umbes 60% kaubakäibest, kolmandik konteinerite jaoks, aga ka muude kaupade osas on võimalused avaramad ja logistiliselt kaasaegseimad. Plaanitakse 10 miljoni tonni kauba käitlemist aastas, see on algusest peale Soome suurim sadam. Sadamakeskuse direktori sõnul on arvestatud sellega, et tulevikus võib sadam laieneda kaks või isegi kolm korda suuremaks. Tegemist on kogu Euroopa kaasaegseima sadamaga, kus kõik logistika on IT-põhiselt korraldatud. Korraga võib sadam vastu võtta 15-20 suurt laeva, plaanis on iga laevaga tegeleda nii kiirelt, kui võimalik, parimal juhul vaid paari tunniga lossida-laadida.

Sadama suurus on 150 hektarit, 2/3 sadamaalast on võetud merelt pinnase täitmisega. Tähelepanuväärne on ka pooleteist kilomeetri pikkune tunnel, mis osaliselt mere all ja sadamast mandri poole kulgedes lubas säilitada lähedalasuvat unikaalse loodusega Natura 2000 kaitseala. Tunnelit hakkab läbima umbes 10 tuhat sõidukit päevas, eraldi on veel 600 meetri pikkune raudteetunnel. Mere täitmiseks kasutati suur osa tunneli kaevandamisest saadud pinnast, sellest 370 tuhat kuupmeetrit graniiti.

Vousaari sadam

ITJ News: Cargo operations at the port of Helsinki (Finland) have been shifted to a new site in the eastern Helsinki district of Vuosaari. The new location is being inaugurated today (28 November). The old cargo sites will be freed for housing and office space. Heavy road traffic will also decrease in the city centre. The role of Helsinki as a major Baltic port will be further strengthened by the new location. The port has two 750 m container quays and 15 ro-ro berths, some of which are also suitable for handling deck cargo with a crane. Three companies (Finnsteve Oy, Steveco Oy and Multi-Link Terminals Ltd) provide cargo handling and terminal services. There are two areas for temperature-controlled reefer units, with 400 slots altogether.

Pühapäeval, 30. novembril on sadam avatud kõigi huviliste jaoks.

Vuosaari Harbour Day 30.11: We welcome you to see and experience our new harbour!

Fun programme for all ages and it is in Finnish. Face painting, Kengurumeininki band, harbour tours, pirate circus, Werner Bros and music by Katri Ylander's band plus magnificent fireworks. Your host and announcer: Jarkko Tamminen.

The first 5,000 will receive cake and coffee!

Uue merevärava valmimisega langeb kesklinna sadamate koormus, nt. Sörnäsi RO-RO sadam ehitatakse ümber suureks jahisadamaks, akvatooriumi ümber rajatakse kaasaegne ja luksuslik elamurajoon koos uhkete büroode ja kortermajadega. Linnas väheneb ka veoautode ja raudtee transiidi koormus.

Sörnäistenranta-Hermanninranta project:
In 2005 the City of Helsinki organized a two-stage invited architectural idea competition for the planning of the Sörnäistenranta and Hermanninranta areas that will be freed up from port use.
After the goods harbour has been moved to Vuosaari, construction at Kalasatama will begin at the blocks near the Metro station; the building works are expected to last approximately 5 years. During the 2010s, the construction of the two next block groups at Sompasaari could be completed in the early 2020s. The entire new maritime-flavoured city district will achieve its fi nished form only during the early 2030s.

Virtual Vuosaari

Äripäev 31.05.2006:

Helsingi Läänesadam ja Sörnäsi sadam on end ammendanud, mistõttu rajab Helsingi uut kaubasadamat.  

Pärast Lääne- ja Sörnäsi sadama üleviimist Vuosaarde vähenevad Helsingi südalinnas oluliselt raskeveokite liiklusest põhjustatud kahjulikud mõjud. Vuosaari poolsaar asub Helsingi idapiiril logistiliselt soodsas asukohas ja on asendi poolest ideaalne asukoht sadamale. Laevatee sinna kulgeb peaaegu sirgjooneliselt, see on turvaline ja hõlpsasti navigeeritav.

Kogu sadamakompleks on nimetatud Sadamakeskuseks, mis koosneb sadama juurdesõiduteest ehk nn sadamateest, raudteest, mereväilast, kaidest, operatiivala läheduses paiknevast logistikaalast ja sadama juurde rajatavast Meriporti tööstuspiirkonnast. Vuosaari sadam ehitatakse osaliselt endise laevatehase alale. Kogu sadama territoorium on 150 ha. Sellest 90 ha moodustab maa, mis võetakse merelt täitmise teel. Selleks vajatakse 12 mln m3 mitmesuguseid täitemasse. Suurem osa täiteainest on kivi, mis saadakse sadamasse viiva tee ja raudtee tunnelite rajamisest läbi kaljude.vousaari

Vuosaari sadamat ehitab Helsingi sadam ja selle ehituskulud kokku on ca 7,5 miljardit eurot, sadama osa sellest on üle poole. Ülejäänud moodustavad infrastruktuuri ehituskulud. Helsingi sadam võtab enda kanda ka poole ühendusteede loomiseks tehtavatest kuludest.

Suurem osa sadamast valmib 2008. aasta lõpul, misjärel algab sinna kohe Läänesadama ja Sörnäsi sadama kaubavoogude ümbersiirdamine. Lõplikult valmib uus sadam 2009. aastal. Osaliselt võetakse sadam kasutusele juba käesoleval aastal. Vuosaari sadamast tuleb nüüdisaegne tükikauba sadam, mis teenindab ahtrirambi kaudu ja kraanade abil laaditavaid aluseid. Tulevikus saab teenindada ka Kon-Ro laevu, mille alumistel tekkidel veetakse autoronge, pool- ja täishaagiseid, ülemisel tekil konteinereid. Sadamasse hakkavad sisenema Ro-Pax alused, mis veavad lisaks autorongidele ja treileritele ka sõidukitega reisijaid. Konteinerite käitlemise võimsus saab olema 500 000-600 000 TEUd aastas. Sadamas ei hakata käitlema puisteaineid ega vedelikke. 

Tallink juba plaanib Läänesadama, kus selle laevad silduvad, vabanevatesse kaubaladudesse hotelli ja restorani ehitamist. Juba on mõned laevaliinid Helsingist Vuosaari üle viidud.

Midagi ei ole teha, tuleb tunnistada, et soomlased on ikka pagana tublid. Oskavad suurelt ja ettevaatavalt tegutseda. Väljakutse Eesti, Venemaa ja kogu Läänemere regiooni sadamatele.


Lisainfo: Vuosaari sadamakaart, Vuosaari virtual model, Vuosaari linnaosa (Eesti keeles), PM: 2007 avati Soome pikim tunnel, KL: Vuosaari sadam alustas suures lumes, Ready for customers, Transportweekly.com, Roadtraffic-technology.com.

http://www.portofhelsinki.fi/, http://www.vuosaarensatama.fi/en/,

Mairold

meremees ja sulesepp

2 thoughts to “Vuosaari sadam valmis”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.