Eesti Jahtklubide Liit tähistas 80. aastapäeva

Eesti Jahtklubide Liit tähistas pidulikul koosviibimisel 80. aastapäeva ning võttis kokku lõppenud hooaja, samuti nimetati Aasta Parimad.

Eesti Jahtklubide Liidu presidendi Jüri Käo sõnul on purjetamine spordiala ja elustiilina saavutamas Eestis sama suurt populaarsust kui mujal maailmas.

„Noorte- ja olümpiapurjetamises on meie purjetajad esindanud Eestit tublilt pea kõigis meil harrastatavates klassides, ka meie jääpurjetajad olid sel talvel vaatamata pea olematutele jääoludele väga tublid, võites Eestile mitu MM- ja EM-medalit, ning avamerepurjetamine on niivõrd populaarne, et tihti ei jätku jahtidele sadamates kaikohti," rääkis Käo. „Tugev järelkasv on samuti tagatud – noorte purjetajatega tegeletakse jahtklubides üle Eesti ning lisaks teeb SA Peipsi Kogukonna Fond tööd purjespordi tagasitoomise nimel Peipsi järvele, kus Mustveel on plaanis jahtklubi rajamine," lisas ta.

Hooaja kõrgpunktiks peab Käo augustis Hiinas toimunud Qingdao olümpiaregatti, kus osalesid meie kõige tugevamad purjetajad Deniss Karpak Laser Standardil ja Johannes Ahun RS:X purjelaual. „Väikeriigi jaoks on hea tulemus osaleda olümpial kahes purjetamisklassis, kuigi koha-eesmärgid jäid seekord kahjuks saavutamata. Hea meel on ka selle üle, et lisaks koondislastele ja abipersonalile aitas olümpiaregatti läbi viia Finn klassi peamõõtja rollis Jüri Šaraškin," ütles Käo.

Eesti Jahtklubide Liidul on käesolevast aastast alates kaks purjetamise karikasarja. 2008. aastal korraldati Samsung Eesti karikasarjas varasema kolme regati asemel viis regatti. Uue karikasarjana alustas EJL Avamere karikasari, mis koosneb Saaremaa Watergate regatist, Muhu Väina regatist ja Honda Baltic Offshore Week'st, millest viimane kujutab endast Eesti ja Soome ühiseid ORCi avamerepurjetamise meistrivõistlusi. Kindlasti on palju juurde andnud ka Tallinnas Match Race keskuse loomine käesoleval aastal ja mitme rahvusvahelise Match Race regati korraldamine Pirital.

„Täname kõiki sponsoreid, toetajaid ja eestvedajaid suurepärase purjetamishooaja eest ning soovime kõigile purjetajatele ja jääpurjetajatele edu peatselt algaval 2009. aasta hooajal," ütles Käo.

Hooaja lõpetamise koosviibimisel kuulutati välja ka Aasta Parimad. Aasta Naispurjetaja tiitel läks õdede naiskonnale Marjaliisa Umb ja Elise Umb, Aasta Meespurjetajaks nimetati Deniss Karpak. Aasta Jääpurjetaja nimetust kannab Jaan Akermann, kes tõi koju DN-klassi juuniorite maailmameistritiitli. Aasta Treeneri auhinna pälvis Rein Ottoson. Aasta Üllatajaks sai noor surfar Kevin Jakobson, kes on tänavu teinud mitmeid tugevaid sõite RS:X purjelaual.

Eesti Jahtklubide Liit tähistas ka 80. aastapäeva. Kuigi Eesti esimene purjetajaid ühendav organisatsioon Uljaste Purjetajate Ordu asutati juba 1820. aastal, läks see paraku laiali kaks aastat hiljem. Üle saja aasta hiljem, 8. juulil 1928. aastal kogunesid aga Tallinna Jahtklubi, Saaremaa Merispordi Seltsi ja Haapsalu Purje- ja Sõu Klubi esindajad, et asutada Eesti Jahtklubide Liit (EJL). Sellest ajast alates ongi EJL ühendanud erinevaid purjetamisorganisatsioone ning juhtinud ja koordineerinud Eesti purjesporti. 1935. aastal liitus EJL rahvusvahelise purjetamisliidu IYRU-ga ning osales 1937. aastal Euroopa Purjetamisliidu asutamises.

1940. aastal teatas Eesti Jahtklubide Liit IYRU-le, et faktilise okupatsiooni tõttu ei ole võimalik tasuda liikmemaksu ning palus seda mitte tõlgendada liikmeksoleku katkestamisena. Nõukogude Liidu koosseisu kuulumise ajal koordineeris purjetamistegevust Eestis 1959. aastal asutatud Eesti NSV Purjetamisföderatsioon. 2. aprillil 1989. aastal toimus Pirital TOP-is EJL taasasutamine ning 1991. aastal kinnitas IYRU kirjalikult, et Eestit ei ole kunagi IYRU-st välja arvatud ja EJL on täisõigustega liige. Samal aastal sai EJL ka Skandinaavia Purjetamisliidu vaatlejaliikmeks ning aasta hiljem IYRU Põhjamaade grupi liikmeks. Märgiliselt oluline hetk leidis aset 1991. septembris, mil 470 klassi MM-il Brisbane'is võistlesid vennad Tõnisted esimest korda sini-must-valge lipu all ja ennesõja-aegse "C" riigitähisega purjel. Täna on Eesti Jahtklubide Liidul 33 liiget, kelle hulka kuuluvad nii klassiliidud, jahtklubid kui purjespordikoolid.

Lisatud fotodel:

Eesti Jahtklubide Liidu president Jüri Käo autasustab Aasta Parimaid:

Aasta Naispurjetajad: (vasakult) õed Elise Umb ja Marjaliisa Umb

elise-umb_marjaliisa-umb.jpg

Aasta Meespurjetaja: Deniss Karpak

kao_karpak.jpg

Aasta Jääpurjetaja: Jaan Akermann

kao_akermann.jpg

Aasta Treener: Rein Ottoson

kao_ottoson.jpg

Kõiki fotosid on võimalik saada ka kõrgresolutsioonis.
Fotode autor: Eesti Foto

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.