Muinastulede öö Toilas

Laupäev on nüüdseks möödas. Algas päikesega hommikul Tallinnas ning jätkus lõunal Toilas juba tuulega. Kõigi õnneks jäi vihm siiski taevasse, kuigi tumedad pilved seda pidevalt lubasid.

Kahjuks jäi politseikaater saabumata. Otsustasid poole tee peal Toilasse vööri tagasi Tallinna poole keerata, ilm ei meeldinud. Õnneks oli kohal piirivalve kaater ning helikopter. Viimane üritas maandudes lähiraadiuses asuvad telgid ja lahtised esemed võimalikult kaugele lennutada. Hilisõhtul Tallinnasse saabudes suutsin kõrvast veel Toila liiva leida.

IMG_7488

Toila merepäev juhatati peale kella nelja politseiprefekti poolt taevasse tulistatud raketiga sisse. Oli tunda, et tuleb vahva õhtu, vaatamata valitsevale põhjatuulele.

Piirivalve koerad tegid trikke ning lõbustasid pealtvaatajaid oma oskustega ning laste suureks rõõmuks närisid ka oma instruktorit.

Kaater viis mitu korda huvilisi mere peale lainetesse hullama. Kahjuks ei näinud reisi lõpetanud noorema soo esindajate emotsioone "lainetes lendamise" kohta.

IMG_7516

Kail lebavad kalavõrgud andsid oma panuse ürituse kordaminekuks. Poeg poetas midagi suunurgast ninna tungiva odour'i kohta.

IMG_7521

Kohapeal pakuti maitsmiseks Viru Ranna tooteid, mis olid kenasti tikuvõileibadeks tehtud. Oli süüa, oli juua ning ka elusat muusikat pakuti Boamao ja Pargamend'i näol. Veeteede Amet jagas infot ohutu paadisõidu kohta merel, tutvustati välja antud raamatuid ning õpetati päästevesti õigesti selga ajama. Politsei pidas loengut jahtklubis, tutvustades oma tegevust vee peal.

Võidu hakkas 8 või 9 meeskonda ehitama puuskupltuure rannas liiva peal, et need siis hiljem kõik põlema panna. Vahvad kujud kerkisid. Kahjuks said fotoaparaadi patareid poole filmimise ajal tühjaks ning mõned pildid olin sunnitud juba mobiiliga tegema.

img031img030

img029img033

Maremark'i mehed tutvustasid allveesukeldumist, vajalikku varustust ning vetteminekut. Lisaks näidati, kuidas minnakse päästma uppuvat ja "appi" karjuvat sukeldujat.

IMG_7535

Väga asjalik ning populaarne oli lastenurk kõrtsumajas. Algselt pidid lapsed lõbutsema välitelgis, kuid kõva tuule tõttu otsustati kolida kõrtsuhoonesse, kus oli soe, anti süüa ning mängisis elusad moosekandid. Akvarell, pliiatsid ning savi olid kättesaadavad nii lastele kui ka täiskasvanutele, kes samuti suure hoolega kunsti looma kippusid laudade taga. Simson von Seakyll'i juhendamise all valmisid päris huvitavad savikujud.

EVA-023IMG_7552

IMG_7554

Tõeline pidu hakkas alles õhtul, peale kaheksat. Kõrtsumaja põrandal keerutati tantsu, liikumine oli raskendatud. Muusikud andsid endast parima ning rahvas elas neile kaasa.

Kuidas aga lõkked alguse said ning leegid pimenenud taeva poole sööstsid, seda juba ei õnnestunud näha, kuna tagasi Tallinnasse on ikkagi paar tundi sõitu ning hommikuti on kõige parem siiski omas voodis päeva vastu võtta.

Veel pilte ürituse kohta leiab flickr.com lehelt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.