Helsingi-Tallinna regatt oli eestlastele võidukas

Nädalavahetusel peetud Soome suurimal avamerepurjetamise võistlusel Helsingi-Tallinna regatil ületasid Soome lahe 179 jahti. 13 Eesti meeskonna seast jõudsid oma klassides medalitele koguni neli.

Juba 16. korda toimuva Helsingi-Tallinna regati stardid anti Helsingis Suomenlinna ja Pihlasaare vahelistest rannavetest reede õhtul alates kella 18-st, finišid toimusid Pirital mereväravate lähedal. Purjetajaid saatis keskmiselt 5 m/s puhuv tuul, ent regati keskel lakkas tuul ligi tunniks ajaks täielikult, mistõttu pidid meeskonnad keset Soome lahte olude paranemist ootama. Siiski õnnestus esimestel jahtidel juba öösel kella 2 paiku finišisse jõuda, viimane aega mahtuv finiš pandi kirja hommikul pärast kella 9.

Eestlased on Helsingi-Tallinna regatil esindatud neljas klassis: ORC Club 1, ORC Club 2, LYS1 ja LYS2.

ORC Club 1 klassis võidutsesid eestlased – mullust esikohta kaitses edukalt Pärnu Jahtklubi jaht Lady Bird Jaanus Tagu juhtimisel. Teise koha sai soomlaste Foxy Lady kapten Tom Lindströmiga, kolmas koht kuulus samuti eestlastele – pronksi võttis Premiumi (Kalev Jahtklubi) meeskond Priit Tammemägiga roolis. Eesti jahid mahtusid esikümnesse veel koguni kolmel korral – neljandaks tuli Bering (Kalev Jahtklubi) Valentin Naumoviga roolis, kaheksandaks Sylvia (Kalev Jahtklubi) Aare Kööpi juhtimisel ning üheksandaks Hermes X (Kalev Jahtklubi), kapteniks Märt Ilumäe.

ORC Club 2 klassis läks kolmikvõit soomlastele, võitjaks tuli Tarantella II kapten Leif Ramm-Schmidti juhtimisel, teine oli Minnamari Tapani Juvaga roolis ning kolmas Tiare Heikki Hämäläineniga roolis. Eestlastest sai kõrgeima koha viiendaks tulnud Merihunt (Kalev Jahtklubi) Andrus Leinstrepi juhtimisel, Franziska Mikk Mutsoga tüüris võttis 12. koha. Kontrollaega ei mahtunud sisse Karolina (Kalev Jahtklubi) Rivo Tuvikese juhtimisel ja Brittel (Pirita TOP) Illart Aasna juhtimisel.

LYS2 klassis haaras esikoha soomlaste Ilmarinen Pauli Wetterstrandi juhtimisel, ent see ei heidutanud hõbemedalile sõitnud Vividori (Kalev Jahtklubi) meeskonda, kapteniks Toomas Soots. Kolmanda poodiumikoha hõivas Tessa (Kalev Jahtklubi) Alar Ivansoniga roolis. Esikümnesse jõudis ka Fanatic (Kalev Jahtklubi), kellele kuulus Jaak Luige juhtimisel 7. koht.

LYS1 klassis ainsa Eesti jahina võistelnud Emily (Kalev Jahtklubi), kapteniks Kaspar Eisel, ei jõudnud finišisse enne kontrollaja lõppu, võidu võttis soomlaste Belle-Amie Kaarlo Jaskariga roolis.

Regati kiireim jaht oli soomlaste Two Fast kapten Jaakko Olkkoneni juhtimisel, kes arendasid keskmist kiirust 5,52 sõlme. Eestlastest oli kiireim Kalev Jahtklubi Premium, roolis Priit Tammemägi, kelle meeskonna keskmine 5,27 sõlme andis tiimile keskmise kiiruse arvestuses neljanda positsiooni. Premiumile jäi vaid ühe sajandik-sõlmega alla Pärnu Jahtklubi LadyBird Jaanus Taguga roolis.

Kokkuvõttes jõudis esimesena Helsingist Tallinnasse Business LYS klassis võistelnud soomlaste mullune oma klassi võitja Panasonic, kes läbis Hannu Niemilä juhtimisel distantsi ajaga 7 tundi 52 minutit 51 sekundit ning jõudis Piritale napilt enne kella 2 öösel. Viimase finišiajaga läks kirja LYS1 klassis võistelnud Escaper's Dream, roolis Pekka Pakarinen, kes maabus hommikul kaks minutit pärast kella 9.

Helsingi – Tallinna regatt toetab juba kaheteistkümnendat aastat Tallinna Lastehaigla renoveerimise fondi, tänavu koguti osavõtumaksudest ja purjetajate annetustest 130 000 krooni. Mullu kogunes Lastehaiglale rekordilised 131 000 krooni, 2006. aastal 99 400 krooni.

Helsingi-Tallinna regati korraldas Koivusaare Jahtklubi, regati patroonid on Helsingi ja Tallinna linnapead. Esimest korda toimus regatt 1993. aastal.

Tulemused: http://www.koivusaarenpursiseura.fi/…

One thought to “Helsingi-Tallinna regatt oli eestlastele võidukas”

  1. Pingback: Kevin Tapani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.