Täna algab Honda Baltic Offshore Week regatt

Kolmapäevast laupäevani toimub Pirital Tallinna lahel Avamere Eesti Karika kolmas ja viimane etapp Honda Baltic Offshore Week regatt, kus ühtlasi selgitatakse välja Soome ja Eesti meistrid ORCi (ORC international) klassi jahtide avamerepurjetamises.

Honda Baltic Offshore Week regatil osalemisest on praeguseks teada andnud ligi 45 jahti Eestist ja Soomest, mõõtu võetakse kolmel distantsil – avameresõidus, rajasõidus ja rannikusõidus. Esimene start antakse kolmapäeval kell 18, mil toimub avameresõit, finiš on planeeritud sõltuvalt ilmastikuoludest neljapäeva jooksul. Reedel algusega kell 11 peetakse maksimaalselt kaks rajasõitu ning meremärkide järgi orienteeruv rannikusõit, laupäeval võisteldakse 2-3 rajasõidus.

Regati avamine leiab aset kolmapäeval kell 16 Kalev Jahtklubis, pidulik autasustamine toimub samas laupäeva pärastlõunal pärast võistlussõite. Lisaks peetakse reede õhtul Kalev Jahtklubis regatist osavõtjatele „Pirita by night" üritus, kus purjetajad lõõgastuvad võistluspingest elava muusika saatel.

orc-ii-grupi-jahid-tallinna-ringil.jpg

Regatist võtavad teiste seas osa tänavused Eesti meistrid Lady Bird (Pärnu Jahtklubi) Erki Meltsi juhtimisel ja Jazz (Kalev Jahtklubi) Marten Loopere juhtimisel, samuti mullune oma klassi Eesti meister Cabernet kapten Eiki Keertiga (Kalev Jahtklubi) ning Eesti paremikku kuuluv Bering (Kalev Jahtklubi) Mati Sepaga tüüris. Soomlaste seas on favoriitideks Helsingi-Tallinna regati korduvalt võitnud Luna ning Baltic Offshore Weeki mullused oma klasside võitjad Alfa Romeo ja Tarantella II.

Võisteldakse kolmes grupis vastavalt rahvusvahelise täiskerearvestuse mõõdukirja alusel määratud GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile, lisaks on eraldi arvestus X-99 klassi jahtidele. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. Üldjärjestus saadakse finišiaja korrutamisel jahi GPH-ga. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 610,0, II grupi võistlejatel on GPH 610,1 – 650,0 ning III grupil on GPH suurem kui 650,1.

orc-ii-grupi-jahid-tallinna-lahel-2.jpg

Avamere Eesti Karikas 2008 sai avalöögi 10.-12. juulil Pärnust, mil peeti sarja I etapina Saaremaa Watergate regatt. Teine etapp leidis aset 13.-19. juulil, mil 51. Muhu väina regatt viis purjetajad Roomassaarest Sõrule, Lehtmasse, Dirhamisse, Tallinnasse ning Tallinna ringile, Muhu väina regatil selgusid ühtlasi ka avamerepurjetamise Eesti meistrid.

Avamere Eesti karikasarja kokkuvõttes lähevad arvesse kõigi kolme etapi lõpptulemused, mahaviskeid ei toimu. Etappide tulemuste punktisumma arvutatakse punktitabeli järgi, kus Muhu väina regati ja Honda Baltic Offshore Week regati koefitsient on 1,2 ning Watergate etapi koefitsient 1. Välisvõistlejaid maha ei arvata.

Honda Baltic Offshore Week regati korraldab ESS Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liidu, Nyländska Jaktklubbeni ja Soome Avamerepurjetajate Liiduga. Regatti toetavad HONDA Motor Europe Ltd. Estonian Branch ja Yacht Charter OÜ.

Honda Baltic Offshore Week 2008 koduleht: http://www.kjk.ee/bow/index.html
Avamere Eesti Karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused):
http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1074

Lisatud fotodel: ORC II klassi jahid purjetamas Tallinna lahel. Autor: Kalev Jahtklubi.

NB Meedial on võimalik jälgida sõite merel. Koha broneerimiseks ja väljumisaja kokkuleppimiseks andke palun oma soovist eelnevalt teada (Piret Salmistu, tel 50 77 217).

Lisainfo:

ESS Kalev Jahtklub
www.kjk.ee

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

2 thoughts to “Täna algab Honda Baltic Offshore Week regatt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.