Homme algab 51. Muhu väina regatt

Pühapäeval saab Saaremaal alguse pea nädala vältav 51. Muhu väina regatt, kus selguvad ühtlasi ka avamerepurjetamise Eesti meistrid. Eesti Avamere Karika teist etappi tähistavale Muhu väina regatile on tänavu oodata umbes 80 jahti, pardal enam kui 500 purjetajaga Eestist, Soomest, Lätist ja Venemaalt.

Eesti populaarseim avamereregatt viib purjetajad Väinamerele, Liivi lahele, Läänemerele ning Tallinna lahele. Esmaspäeval, 14. juulil kell 14 toimub start Roomassaarest 70-90 meremiili pikkusele rajale Sõrule, kust siirdutakse kolmapäeval 45-60 meremiilisel distantsil Lehtmasse. Neljapäeval viib tuul purjetajad 30-40 meremiilisele sõidule Dirhamisse ning reedel võetakse suund Tallinnale, kus on 48-60 meremiili läbimise järel laupäeval plaanis teha ka 15-25 meremiiline Tallinna ring.

Regati pidulik avamine toimub pühapäeval, 13. juulil kell 19 Saaremaal Roomassaare sadamas, kus purjetajaid tervitavad Kuressaare linnapea Urve Tiidus, Muhu väina regati peakohtunik Aivar Laus, Eesti Jahtklubide Liidu juhatuse liige Jaan Alver ja Kalevi Jahtklubi ülem Kristi Salmistu. Regati lõpetamine ja autasustamine peetakse laupäeval, 19. juulil kell 18 Tallinnas Kalev Jahtklubis.

Võisteldakse kolmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. Üldjärjestus saadakse finishiaja korrutamisel jahi GPH-ga. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 610,0, II grupi võistlejatel on GPH 610,1 – 650,0 ning III grupil on GPH suurem kui 650,1.

Favoriitide hulka kuuluvad teiste seas Kalev Jahtklubist mullused Eesti meistrid oma klassides Cabernet (Kalev Jahtklubi) Lauri Tammikuga tüüris ja Jazz (Kalev Jahtklubi) Marten Loopere juhtimisel, samuti tänavuse Baltic Open Regatta A-klassis võitnud jaht XXXIV kapten Koit Pautsiga, erinevates kiiljahiklassides mitmete MM-i ja EM-i medalitega pärjatud Mati Sepa meeskond jahil Bering, uus X-37 klassi jaht Zuxu Peter Šaraškiniga roolis ning Pärnu Jahtklubi jahid Georg kapten Viktor Feofanoviga ja Lady Bird Erki Meltsiga tüüris.

Avamere Eesti Karikas 2008 sai avalöögi 10.-12. juulil, mil peeti sarja I etapina Saaremaa Watergate regatt. 22.-27. juulil toimub Tallinna lahel karikasarja III etapp Honda Baltic Offshore Week, mille raames peetakse ka ORCi klassi jahtide lahtised Eesti meistrivõistlused. Avamere Eesti karikasarja kokkuvõttes lähevad arvesse kõigi kolme etapi lõpptulemused, mahaviskeid ei toimu. Etappide tulemuste punktisumma arvutatakse punktitabeli järgi, kus Muhu väina regati ja Honda Baltic Offshore Week regati koefitsient on 1,2 ning Watergate etapi koefitsient 1. Välisvõistlejaid maha ei arvata.

Muhu väina regati korraldab ESS Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga. Muhu väina regatti toetavad SEIKO kellade esindajana Balti Kella AS, North Sails purjede esindaja Eestis Perimex OÜ, Loodus Invest AS, Jägermeister, HAUS Galerii.

Avamere Eesti Karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused):
http://www.puri.ee/web/index.php?lang=et&page_id=1074

Kalevi Jahtklubi: http://www.kjk.ee

Avamerejahid

Lisatud fotol võistlemas avamerejahid, autor Kalevi Jahtklubi.

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

ESS Kalev Jahtklubi
www.kjk.ee

2 thoughts to “Homme algab 51. Muhu väina regatt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.