Bachmann võitis International Moth klassi MM-il 11. koha

6.-11. juulil Inglismaal Weymouthis toimunud ekstreempurjetamise International Moth klassi maailma meistrivõistlustel saavutas noor Sten-Mark Bachmann Rein Ottosoni Purjespordikoolist 11. koha ning võitis ühtlasi juuniorite maailmameistritiitli. Euroopa meistrivõistluste arvestuses tuli Bachmann 5. kohale.

CST Composites 2008 International Moth MM ja EM nime kandval võistlusregatil said sportlased tugeva, 15-23 m/s puhuva tuule tõttu esimesed sõidud pidada alles neljapäeval, kahe päeva jooksul peeti algselt planeeritud kümne sõidu asemel kokku seitse sõitu. Starte kuulutanud kahurilaskude saatel võtsid kiiruse sisse kõik 95 purjetajat, kes võistlesid koos ühes laevastikus. 16-aastane Bachmann tegi tugeva esinemise, saades parima tulemusena kirja 5. koha, lisaks veel 9., 11., kaks 12. ja 13. koha. Eelviimases sõidus purunenud soodiotsa tõttu kirja läinud DNC ja 96 karistuspunkti läksid vastavalt võistlusjuhendile halvima tulemusena mahaarvamisele ning lõpptulemust ei mõjutanud, noor sportlane kogus kokkuvõttes 62 punkti.

Kolmikvõidu said austraallased. Maailmameistriks krooniti John Harris 11 punktiga, hõbemedali sai Andrew Mcdougall 18 punktiga ning pronksmedali Mathew Belcher 22 punktiga. Euroopa meistriks tuli šveitslanesten-mark-bachmann.jpg Arnaud Psarofaghis 27 punktiga, üldarvestuses kuulus talle neljas koht.

„Sten-Mark Bachmann tegi täiesti suurepärase tulemuse ning isegi International Moth klassiga seotud inimesed pidasid tema esinemist uskumatuks – 16-aastane võidab MM-il niivõrd tihedas konkurentsis 11. koha. Tähelepanuväärne on ka, et tänavusel Kieli nädala regatil, kus International Moth osales külalisklassina, sai Sten-Mark 8. koha, ning MM-il jättis ta Kieli nädala esimesed seitse selja taha. Sten-Mark oligi häälestunud just MM-iks – vorm oli hea, varustus tasemel ning tulemuseks oli MM-i 11. koht ja juuniorite maailmameistritiitel," rääkis noorsportlase manager Margus Bachmann.

Sten-Mark Bachmanni treener on International Moth paadiklassi kahekordne maailmameister (2005, 2007) ja neljakordne Austraalia meister Rohan Veal, kes külastas tänavu ka Eestit.

MM-il osalesid 95 purjetajat 18 riigist, mida loetakse läbi purjetamise ajaloo suurima osavõtjate arvuga foilivate (paat nö lendab vee kohal) purjekate võistluseks. Põhjamaadest ja Balti riikidest oli lisaks Eestile esindatud ühe sportlasega ka Rootsi.

Ühemehe paadiklass International Moth on üks vähestest arendusklassidest ja seda loetakse üheks kõige tehnilisemaks ja keerulisemaks, kuid samas vaatemängulisemaks paadiklassiks veespordis ning ühtlasi purjetamise tulevikualaks. International Moth lendab veealuse tiiva abil 0,5m kõrgusel veepinna kohal. 30 cm lai ning vaid 28 kg kaaluv süsinikkiududest paat võimaldab vastavalt ilmastikuoludele arendada kiirust kuni 50 km/h, olles maailma kiiremaid ühemehe purjepaate.

Fotol Sten-Mark Bachmann sõitmas International Moth paadil. 

Võistluste koduleht: http://www.moth-sailing.org/worlds/2008_uk.xml

Tulemused: http://www.wpnsa.org.uk/results/…

Fotod (fotograaf Thierry Martinez)
http://www.thmartinez.com/en/accueil.php


Lisainfo:

Margus Bachmann
www.bachmann-sailing.com

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee


International Moth paati oli võimalik näha ka sellel aastal Pirita sadamas, kus kahekordne maailmameister Rohan Veal ja naiste paremikku kuuluv Samantha England tegid demonstratsioonsõitu. Rohkem infot sellest päevast leiad siin: https://www.mereblog.com/?p=1342

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.