Eestlased alustavad koduvetes Match Race purjetamisega

Tallinnas toimub sel nädalavahetusel, 12.-13. juulil viimase kümne aasta esimene Match Race distsipliini regatt Tallinn Open Match Race. Võistlustulle purjetavad 10 meeskonda Eestist, Soomest, Lätist ja Venemaalt, kes peavad omavahel maksimaalselt 80 mereduelli.

Match Race kujutab meeskondade kahevõitlust – 3-5 liikmelised tiimid võistlevad üks-ühe vastu ning võitlusest väljub üks meeskond võitjana ja teine kaotajana. Seega võtavad igas sõidus mõõtu korraga kaks meeskonda ning ei toimu suuri ühisstarte, nagu purjetamises üldiselt tavaks. Kuna paadid on identsed ning võistlusrada lühike ja tempokas, saab regati võita vaid see meeskond, kellel on läbimõelduim strateegia ja kavalaim taktika, parimad tehnilised oskused ning sujuvaim meeskonnatöö.

Üle aastakümne esimese koduvetes peetava Match Race regati võitu püüavad kolm Eesti meeskonda – erinevates kiiljahiklassides mitmete MM-i ja EM-i medalitega pärjatud Mati Sepa tiim, ka Laser-klassis võistleva juuniori Karl-Martin Rammo tiim, kus sõidab ka Tõnu Tõniste, ning kogenud avamerepurjetaja Tiit Vihuli tiim. Kõige suurema meeskondade arvuga on esindatud Soome, kust on saabunud koguni viis paatkonda, nende seas favoriidiks peetavad Antti Luhta (maailmaedetabeli koht 74) ja Georg Tallberg (110), kes 1980. aasta olümpial võitis Tallinna lahel 470 klassis pronksi. Samuti kipperid Lauri Kääpä (112), Robert Nyberg (249) ja Olli-Pekka Lumijärvi. Lätlastest osaleb Matiss Alvikis oma tiimiga. Venemaa meeskonda, kelle koosseisus purjetab seekord ka staažikas eestlane Alar Volmer, juhib Mihhail Petriga.

Tallinn Open Match Race regatt toimub kahes osas – alagrupisõidud ja finaalsõidud. Meeskonnad jagunevad kahte alagruppi, kus kõik tiimid sõidavad omavahel kõigiga läbi. Parimad viis pääsevad finaalsõitudesse, kus võitja selgub samuti pärast kõigi meeskondade omavahelisi duelle. Laupäeval algavad sõidud kell 11 ja pühapäeval kell 10. Regatt toimub Tallinna lahel jõesuudme läheduses.

Match Race kuulub naiste olümpiaprogrammi 2012. aasta Londoni mängudel, meestele oli Match Race olümpiadistsipliiniks aastal 2000 Sydney olümpiaregatil kombinatsioonis Fleet Race'ga.

Regati korraldab Eesti Match Race Liit. Tänavu juunis asutatud liidu eesmärk on arendada Match Race purjetamist Eestis, peamisteks eestvedajateks on Finn-purjetamisega tuntust kogunud Heiko Eesalu ja Harles Liiv. Kuuel BlueSail24 Sport tüüpi jahil peetakse regatte ja regulaarseid iganädalasi treeninguid, käesoleval aastal on kalendris juba ka neli võistlust, mis on eelregistreerimiste põhjal rahvusvahelised.

Lisainfo:

Eesti Match Race Liit
www.matchrace.ee

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.