Esmakordselt toimub Avamere Eesti Karikasari

Eesti Jahtklubide Liit lansseerib Avamere Eesti karikavõistluste sarja, mis koosneb kolmest suurregatist – Watergate regatt, Muhu väina regatt ja Honda Baltic Offshore Week. Eesti karikasarja võistlusi avamerejahtidele peetakse esmakordselt.

Eesti Jahtklubide Liidu peasekretäri Ott Kallase sõnul on Avamere Eesti Karikasarja näol tegemist olulise uuendusega Eesti avamerepurjetamises. „Karikasarja konkreetne struktuur võimaldab esmakordselt panna purjetajad proovile kolme etapi vältel erinevates võistlusoludes ning annab ka lisaväärtust sarja kokkuvõttes pinget ja põnevust üles kruvides," ütles Kallas.

Avamere Eesti Karikas 2008 saab avalöögi 10.-12. juulil Pärnus, kus I etapina peetakse Watergate regatt. Teine etapp leiab aset 13.-19. juulil, mil Muhu väina regatt viib purjetajad Roomassaarest Sõrusse, Lehtmasse, Dirhamisse, Tallinnasse ning Tallinna ringile. Muhu väina regatil selguvad ühtlasi ka avamerepurjetamise Eesti meistrid. 22.-27. juulil toimub Tallinna lahel karikasarja III etapp Honda Baltic Offshore Week, mille raames peetakse ka ORCi klassi jahtide lahtised Eesti meistrivõistlused.

Võisteldakse kolmes grupis vastavalt GPH (general purpose handicap) händikäp süsteemile. GPH näitab jahi arvestuslikku kiirust ühikus sekund/miil ehk mitme sekundiga jaht peaks ühe miili läbima. Iga jahi koefitsient arvutatakse välja spetsiaalse arvutiprogrammi abil, võttes arvesse taglase mõõtu, purjemõõte, kere kuju, meeskonna kaalu ja teisi parameetreid. Üldjärjestus saadakse finishiaja korrutamisel jahi GPH-ga. I grupis sõidavad jahid, mille GPH on väiksem kui 610,0, II grupi võistlejatel on GPH 610,1 – 650,0 ning III grupil on GPH suurem kui 650,1.

Avamere Eesti karikasarja kokkuvõttes lähevad arvesse kõigi kolme etapi lõpptulemused, mahaviskeid ei toimu. Etappide tulemuste punktisumma arvutatakse punktitabeli järgi, kus Muhu Väina regati ja Honda Baltic Offshore Week regati koefitsient on 1,2 ning Watergate etapi koefitsient 1. Välisvõistlejaid maha ei arvata.

Watergate regati korraldab Pärnu Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga, Muhu väina regati ESS Kalevi Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liiduga ning Honda Baltic Offshore Week regati korraldab ESS Kalev Jahtklubi koostöös Nyländska Jaktklubbeni, Soome Avamerepurjetajate Liidu ja Eesti Jahtklubide Liiduga.

Avamere Eesti Karikasarja koduleht (juhendid, fotod, tulemused): www.puri.ee

Lisainfo:

Eesti Jahtklubide Liit
www.puri.ee

Kalevi Jahtklubi
www.kjk.ee

Pärnu Jahtklubi
www.jahtklubi.ee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.