Saaremaa Laevakompanii uus laev sai kiilu

Täna peeti Klaipedas Saaremaa Laevakompanii esimese uue parvlaeva kiilupanemise tseremoonia, millest võtsid osa ka Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, Saare maavanem Toomas Kasemaa, Leedu transpordiminister Algirdas Butkevičius ning Klaipeda linnapea Rimantas Taraškevičius.

 Saaremaa Laevakompanii nõukogu esimehe Vjatšeslav Leedo sõnul rajaneb investeering laevapargi uuendamisse väga kiirelt kasvavale nõudlusele mandri ja Lääne-Eesti saarte vahelises laevaliikluses. „Reisijatel on nende laevade valmimise osas õigustatult väga suured ootused. Mul on hea meel, et meil õnnestus leida paindlik finantseerimine ja tugev partner ehituseks. Ilma riigiga sõlmitud pikaajalise lepinguta ei oleks neid laevu kunagi valminud, otsuse juures olnud riigimehi tuleb tunnustada," ütles Leedo. 

BLRT Grupi juhatuse esimehe Fjodor Bermani sõnul tulevad uued laevad seni ehitatutest kõige kaasaegsemad. „Kõnealuste laevade ehitus on ka tehniliselt väga keerukas, need pannakse kokku 37 erinevast osast ning ühe laeva kere ehitamiseks kulub 1700 tonni terast. Laevad on ehitatud spetsiaalselt lühikeste vahemaade läbimiseks ning nendega on lihtne sadamas randuda ja sealt väljuda. Esimene laev väljub plaanipäraselt Klaipedast järgmise aasta veebruaris," kinnitas Berman.

Saaremaa Laevakompanii ja ettevõtte finantspartnerid ning BLRT Grupi ja Fiskerstrand Verfti ühisettevõte Fiskerstrand BLRT esindajad sõlmisid eelmise aasta augustis kokkulepped kolme uue laeva ehituseks. Ettevõtete teatel tuuakse sõlmitud kokkulepete järgi 2009. ja 2010. aastal saarte ja mandri vahelistele laevaliinidele kolm uut suurt laeva, millest igaüks mahutab 160 sõiduautot ja kuni 600 reisijat. Laevad on ca 97 m pikad, 18 m laiad, süvisega 4 m. Esimene laev valmib 2009. aasta esimeses pooles, mil hakatakse ehitama ka järgmist ning kolmanda parvlaeva ehitust alustatakse 2009. aasta teises pooles. Ühe laeva ehitus kestab umbes aasta, koos projekteerimise ja mudelkatsetustega umbes kaks aastat.

Saaremaa Laevakompanii (www.laevakompanii.ee) on 1992. aastal asutatud laevafirma, mille tütarettevõtted opereerivad riigisiseseid Kuivastu-Virtsu, Rohuküla-Heltermaa ja Sõru-Triigi liine ning rahvusvahelist Saaremaa-Ventspils laevaliini.

Eesti kapitalil põhineva kontserni BLRT Grupp põhilised tegevusalad on laevaehitus, laevaremont, metalltarindite valmistamine, metallide müük, sadama- ja stividoriteenused, masinaehitus, vanametalli töötlemine, autotranspordi teenused. BLRT Gruppi kuulub 65 tütarettevõtet Eestis, Lätis, Leedus, Ukrainas, Venemaal, Soomes ja Norras.

Fiskerstrand Verft (www.fiskerstrand.no) on ligi 100-aastase ajalooga Norra laevaehitustehas, mille maksueelne käive oli 2006. aastal 50 miljonit eurot. Võrdsetel alustel loodud ühisettevõte Fiskerstrand BLRT AS keskendub väiksemate laevade, eeskätt parvlaevade ehitamisele.

Pressifotod Klaipedas toimunud üritusest asuvad Interneti-aadressil https://tuule.laevakompanii.ee/press/

kasutaja: press
parool: press

Lisainfo:

Saarema Laevakompanii – www.laevakompanii.ee
Balti Laevaremonditehas – www.bsr.ee
Corpore AS – www.corpore.ee

Pressiteade

Foto: Balti Laevaremonditehas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.